Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КНСБ ще настоява за по-високи доходи на национален протест

Синдикатът настоява за въвеждане на необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата

КНСБ ще настоява за по-високи доходи на национален протест

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

КНСБ организира национален протестен митинг на 27 октомври в София с три основни искания - по-високи заплати, поне още 100 лв. към заплатата на всеки български работник и запазване на добавката за трудов стаж.

Синдикатът настоява за спешни и решителни мерки, с които да се гарантира запазването и на малкото останали придобивки на работниците и служителите, да се премахнат "непремерените бюджетни рестрикции" и да се гарантира функционирането на важни за държавата системи, съобщават от пресцентъра на организацията.

КНСБ иска от управляващите догонваща политика по доходите, която в ускорени темпове да ни доближи до средноевропейските нива. Синдикатът настоява за нормално заплащане на извънредния и нощния труд, особено на лекари и медицински персонал, както и да не се посяга на доплащанията към заплатата.

Що се отнася до доходите КНСБ иска и най-малко 700 лв. стартова заплата за млад висшист, който работи по специалността си. Не на последно място се иска цялостна реформа в Кодекса на труда, която да въведе ред във формирането на заплатите.

Организациятаъ настоява още за данъчна система, която справедливо да разпределя тежестите между труда и капитала. Първа стъпка според КНСБ е въвеждането на необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата.

Исканията към властта включват приемане на законова норма за криминализиране на все повече зачестяващите нарушения на правата на работниците и служителите на сдружаване и колективно договаряне и засилен контрол по прилагането на социалното и трудовото законодателство, особено в частта за безопасни и здравословни условия на труд, работно време, заплати и социално осигуряване.

Що се отнася до исканията към работодателите синдикатът настоява бизнесът да спре с атаките срещу правата на работещите и да се преговаря.

Работодателите трябва да приемат, че нарастването на работните заплати е без алтернатива, резервите за растеж на икономиката са другаде, а не в разходите за труд, посочват от КНСБ.


 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
България е изнесла около 10 хил. тона пчелен мед в ЕС