Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КНСБ започва нов проект срещу сивата икономика в четири сектора

Ще се анализира делът на сивия сектор и недекларираната заетост в строителство, селско стопанство, леката промишленост и ремонта на автомобили

КНСБ започва нов проект срещу сивата икономика в четири сектора

Снимка: Pixabay

КНСБ заедно с партньорски асоциации започва проект, насочен срещу сивата икономика в четири основни сектора - ремонт и поддръжка на моторни превозни средства, строителство, селско стопанство и лека промишленост. Това обяви лидерът на синдиката Пламен Димитров.

Проектът ще продължи една година и се казва "Активно гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България", предава БТА.

Предстои да се направи изследване за това каква е ситуацията в момента в тези четири сектора, каква част е сивият сектор и недекларираната заетост, като на база данните ще се направи картографиране по региони. След изследването ще се проведе национална кампания в периода май-септември в цялата страна. 

Ще се разработи още и интерактивна платформа за подаване на сигнали за злоупотреби, но и за позитивни практики, за да се види къде са светли секторите. Накрая ще бъдат предложени пакет от мерки срещу сивата икономика, които ще включват и законодателни промени. 

Още по темата

Според изнесените на пресконференцията данни от МВФ за 2017 г. България е от държавите със сериозно присъствие на сивата икономика, тя варира между 19,2 и 29,6 на сто.

Пламен Димитров отбеляза, че в европейски план все още липсва мащабно проучване на неформалната икономика по единна изследователска методология.

Беше отбелязано, че държавата губи стотици милиони лева от ДДС и данък печалба заради това, че няма регулация на ремонтните дейности и техническото обслужване на пътните превозни средства, което имало и отношение към безопасността по пътищата. 

Множество нарушения на трудовите правоотношения, при безопасността на работа и изплащането на възнаграждения имало и в сектора на строителството. Част от тези проблеми били основни и за леката промишленост, в частност текстилната. Според анонимна анкета на Федерацията на назависимите федерации от земеделието, проведена в няколко области от страната, недекларираната заетост при земеделието е 80 на сто.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Градушките съсипаха 70 хил. дка насаждения от началото на годината