IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кофас: Икономиката на България ще се върне към растеж от 4,7% през 2021 г.

По отношение на продажбите на дребно България отчита пет поредни месеца на спад за периода април-август

14:50 | 16.10.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Брутният вътрешен продукт на България вероятно ще се понижи с 4,9 на сто през тази година, след което ще нарасне с 4,7% през следващата, сочи актуализираната прогноза на Кофас, споделена в уебинар „Към възстановяването“.

Според водещия доставчик на услуги за бизнес информация икономиката на страната ни ще се свие с по-малко от първоначално прогнозираното през настоящата година. Според старата прогноза на Кофас БВП на България ще се понижи с над 6 на сто, докато новите очаквания показват леко подобрение до спад от 4,9%.

За 2021 г. старата оценка на Кофас показва ръст от 6 на сто, докато според актуализираната прогноза разширението на икономиката ще е по-скромно – 4,7%.

Преди дни Международния валутен фонд (МВФ) публикува прогнозата си за развитието на световната икономика, в която запазва очакванията си за страната ни за спад от 4% през 2020 година.

Прегледът на Кофас за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) предоставя разнопосочни изводи. За Австрия актуализираните очаквания са за по-дълбок спад от първоначалната оценка в размер на 6,3% за 2020  г. В същото време икономиката на централноевропейската страна ще се разшири с 4,9% вместо с първоначално изчислените 4,8 на сто.

По-голямо свиване на икономиката през тази година спрямо първоначално очакваното ще претърпи и Хърватия – минус 10,7 на сто вместо 8,5%.

кофас кофас

При Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия и Словения актуализираните оценки показват по-лек спад на БВП спрямо предишните прогнози.

По отношение на продажбите на дребно България отчита пет поредни месеца на спад за периода април-август. За всеки от тези месеци показателят отчита спад, по-дълбок от 10%. Страната ни е единствената от анализа на Кофас за страните от региона, която отчита подобен пореден спад през разглеждания период.

Австрия отбелязва един месец на спад (април – 17%), докато Чехия отчита понижение през април и юни. Унгария регистрира спад през април, май и юни, като следва ръст през юли и ново понижение през август. Търговията на дребно в Полша се свива през април с близо 20 на сто, след което се връща към растеж през следващите четири месеца. В Румъния показателят се понижава през април и май, след което минава към ръст. Словакия отчита три поредни месеца на спад от април до юни, след което търговията на дребно отбелязва ръст през юли и август.

търговия търговия

При индекса на потребителско доверие България отчита пет поредни месеца на спад от април до август, като понижението за всеки разглеждан месец надхвърля 25%. В това отношение страната ни отчита най-дълбоките спадове в сравнение с останалите страни от прегледа.

По отношение на индустриалното производство България регистрира значително по-слабо свиване в периода април-август в сравнение със страни като Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. През април страната ни регистрира най-слабо понижение на промишленото производство, докато през август свиването у нас е второто по-дълбочина след това на Чехия.

промишлено промишлено

Единствено Полша успява да премине към ръст при този показател през юли и август.

При строителството страната ни отчита най-сериозен отлив в пролетните месеци до май след което започва U-образно възстановяване до юни. След този месец строителната дейност отново тръгва в посока надолу.

строителство строителство

През първото тримесечие на годината България е първа по брой на разрешителни за строеж, като изпреварва Чехия, Австрия, Полша и Румъния. През второто тримесечие страната ни се изравнява по този показател с Чехия, като отново изпреварва Австрия, Полша и Румъния.

кофас кофас

Кофас обръща внимание и на германската икономика, най-голямата в рамките на Европейския съюз (ЕС). Според прогнозите реалният БВП на Германия ще се понижи до почти 3 трлн. евро през тази година, след което ще се възстанови частично до около 3,27 трлн. евро през 2021 г.

По отношение на бизнес климата в страната, всички основни отрасли, като металообработването, строителството, автомобилното производство и търговията на дребно, отбелязват постепенно възстановяване от април насам. Единствено текстилната промишленост се връща към спад през лятото, след кратко V-образно възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 3 години
Тез прогнози дет после се коригират по 10 пъти сме ги слушаЛи , нема нужда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
krasus
преди 3 години
На база 2016 година ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Растеж на каква база: На тази в края на 2019-та, или на началото на 2020-та? Искам да съм оптимист, но подобни кризи не приключват за няколко месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още