IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога могат да бъдат касирани изборите?

Има много недействителни бюлетини при вота за общински съветници, твърди проф. Михаил Константинов

13:01 | 07.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Изборите могат да бъдат касирани само ако се констатира нарушение, което е променило изборния резултат. Това обясни в ефира на bTV проф. Михаил Константинов, председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване".

Той посочи, че в София Мая Манолова и Йорданка Фандъкова имат разлика с около 20 хил. гласа, следователно трябва да се докаже нарушение за около 21 хил. гласа. „Според мен тези избори бяха изключително добре проведени, аз не разполагам с факти, които предполагат касиране.

Той обаче посочи, че са много недействителните бюлетини при вота за общински съветници. „На първи тур недействителните бюлетини са 661 хил. и общият им процент е 8,5% от всички 7,7 млн. гласувания. Много повече са при вота за общински съветници – 15%, при гласуването за кметове са 4%, което е европейска норма”, посочи Константинов.

Твърденията за 20% недействителни гласове по думите му идват от политици със слаба математическа подготовка, които смятали процента от 3 млн. гласували. Според проф. Константинов трябва да се направи сериозен анализ на този феномен с много недействителни гласове за общинските съвети, който се наблюдава, откакто има възможност за преференциален вот. 

Относно заявеното намерение от Мая Манолова за оспорване на изборните резултати в София Константинов е скептичен, че може да се стигне до касиране на вота в столицата.

Що се отнася до голямата разлика от 14-15% между Манолова и Фаднъкова, която беше посочена от екзит половете и която не се потвърди в окончателните резултати, Константинов предположи, че хората, гласували за Манолова, ги е било срам да си признаят, тъй като са десни избиратели. "Тези, които бяха разпитвани в екзит пола, са от същите секции, които преброихме. Социолозите го нарекоха непрестижен вот. С БСП се е случвало много пъти, крайно време е българите да се оттърсят от тези неща и да са честни", допълни той.

Разминаването на бройката в изборните списъци в София, Константинов обясни с това, че е станала "изключително досадна и глупава грешка". "В София има два списъка – на тези, които имат право да гласуват на парламентарни, президентски и европейски избори, и на тези, които имат право да гласуват за местни. В списъкът за местни избора има 100 хил. човека по-малко, махнати са тези с настоящ адрес в чужбина. В национален мащаб в първия списък има 6,8 млн. души , а за местните - 6,2 млн.", каза Константинов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още