IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога ще има специални правила за е-тротинетките

Владислав Стоицов, председател на Асоциацията на електромобилност, и Емил Марков от Института за пътна безопасност коментираха как трябва да се ползват електрическите скутери

10:41 | 10.09.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Хаос и липса на правила при ползването на нашумелите електрически тротинетки. След появата им няколко от тях набързо изчезнаха и се озоваха на странни места. Началникът на столичния КАТ Любомир Костадинов обяви електрическите скутери, които се движат по пътищата в София, за незаконни. Той обяви, че с 300 до 500 лева ще бъдат глобявани всички, които не спазват правилата. Текстовете, които ще регламентират движението на тротинетките, се очаква да станат ясни до края на седмицата.

"Не тротинетките внесоха хаос, а институциите. Законът се чете по различни начини от различните хора. Приравняваме се най-вече към велосипеди с допълнителен двигател. По наша статистика над 90% от хората, които използват тези тротинетки, имат навършени най-малко 20 години и шофьорска книжка. Не сме предполагали, че ще започнат масови глоби", коментира председателят на Асоциацията на електромобилност Владислав Стоицов пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че е изпратено отворено писмо до институциите, в което се изразява готовност да бъдат обсъдени правилата за ползване на тротинетките.

“Столичната община дълго време ни говореха, че София има потенциала да развие тази услуга, но същевременно се появяват доста проблеми, посочи експертът от Института за пътна безопасност Емил Марков.

Според него неуредицата е можело да бъде спряна навреме, но институциите показват безпомощност и по-скоро изчакват обществената реакция.

Марков подчерта, че ползвателите на тротинетките трябва да носят каска и светлоотразителна жилетка.

По думите на Владислав Стоицов от новосъздадената асоциация хората, които ползват тротинетките, трябва да имат навършени най-малко 14 години.

Кой как чете Закона за пътищата ще разберете от дискусията във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
mrynmryn
преди 4 години
Какво го мислят толкова, да го приравняват към колелото и готово. Може би трябва само да им се забрани по булеварди, тъй като не масовите не могат да развият голяма скорост, докато с колело може и да има възможност за каране по тротоари, в рамките на разумното, тъй като не заемат място колкото колелото и мигновенното спиране, е доста по-лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още