Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кога ще се откриват по-лесно банкови сметки от чужденци?

Трябва да се намери балансът между борбата с прането на пари и привличането на инвестиции, настояват Георги Гайдаров и Добромир Иванов

Кога ще се откриват по-лесно банкови сметки от чужденци?

Снимка: Pixabay

Масово чужденци имат проблем с откриването на набирателни сметки за новоучредени дружества в българските банки. Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria адвокат Георги Гайдаров, член на управителния съвет на Обединението на свободните адвокати.

Още по темата

По думите му няма мотивиран отказ от страна на банките. 

Тъй като няма ясен отговор какъв точно е проблемът, а само предположения, от организацията са написали писмо, в което канят всички заинтересовани страни да се съберат и обсъдят ситуацията.

„Свръхрегулация ли има, или в нещо друго е проблемът”, каза Гайдаров и коментира, че има връзка с транспониране на европейската директива за изпирането на пари.

Според него регулацията е задължителна, но трябва да се намери балансът между борбата с прането на пари и борбата за инвестиции и икономическо развитие на България.

„Банките са задължени лица и носят огромна отговорност, ако възникне проблем, така че според мен се презастраховат. Затова искаме да обсъдим и да видим къде се крие проблемът”, обясни Георги Гайдаров. 

Адвокатът смята, че отношението на страната ни към чуждестранните инвеститори трябва да е константно. 

Добромир Иванов, изпълнителен директор на Българската стартъп асоциация (BESCO), добави, че има проблем още от изграждането на стартъп екосистемата.

“Борбата с нашите банки е едно от нещата, които карат инвеститорите да се пререгистрират в други държави. Така затваряме вратите си към външните инвестиции”, заяви експертът. 

Иванов посочи, че за да отвориш сметка на фирма, трябва да имаш банкова сметка и в тази връзка кредитните институции не трябва да спират, а да подпомагат този процес. 


Изпълнителният директор на BESCO даде пример с българо-френски стартъп, за който е работил, затворен заради проблеми с банките.

Трябва да видим коя е задължителната рамка и как могат нещата да се оптимизират. Със сигурност имаме някаква гъвкавост, в която можем да се движим”, убеден е Добромир Иванов. 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” вижте тук
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Мария Минчева: Мерките в подкрепа на бизнеса не трябва да бъдат прекратявани