Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кога ще се увеличи цената за клиничната пътека за COVID-19?

В повечето случаи болните лица са със здравно осигурени права, за да поемат част от лечението, коментира Красимир Грудев от Националното сдружение на частните болници

гледано: 1197   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Цената на пътеката, покривана от Здравната каза, не е достатъчна да покрие всички разходи за лечение на COVID-19. Клиничната пътека е 1,2 хил. лева и покрива едва половината от средната средна стойност на лечение на пациент. Трябва да има актуализация на клиничната пътека, защото е крайно недостатъчно финансирането. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Красимир Грудев, председател на управителния съвет на Националното сдружение на частните болници, съсобственик на МБАЛ „Тримонциум” ООД.
Още по темата

„На базата на статистика от всички лечебни заведения – частни и общински, държавни, цената за стандартно лечение, извън интензивно, по Здравната каса е от 2,4 хил. лева до 3 хил. лева“, пресметна той.

Грудев е на мнение, че ще се увеличат разходите на труд на медиците заради инфлацията и това също ще рефлектира върху заплащането. Той обаче потвърди, че „няма да позволим те да понесат последиците от нея“. 

Председателят на управителния съвет на Националното сдружение на частните болници не се нае да коментира решението на Българската болнична асоциация за лицата, които са приети в COVID-19 отделения и не са ваксинирани, да поемат част от лечението.

„Повечето случаи лицата са със здравно осигурени права. Ваксинацията не е задължителна и е пожелателна. Ако беше такава, то щеше да бъде включена във ваксинационния ни план“, отбеляза Грудев. Според него само в такъв случай би могло възможно да се предприемат мерки срещу тези, които не спазват задълженията като здравно осигурени лица.

По думите му, проблемът на Българската болнична асоциация идва от увеличения брой хора, които се лекуват в COVID-19 отделенията и това силно влияе на нарастването на разходите на болниците по лечението.

Красимир Грудев съобщи, че частните болници постоянно увеличават броя на леглата и работят наравно с общинските. От самото начало на пандемията те са отворили COVID-19 отделения, а в периода на затишие някой от частните болници са закрили отделенията си, но са се включили веднага след увеличението на случаите.

„Начинът за облекчаване на болниците е като се спазват противоепидемичните мерки, а за съжаление виждаме, че те не биват спазвани. Друг фактор е, ако хората нямат медицински противопоказания – трябва да се ваксинират“, настоя Грудев.

Той потвърди, че и ваксинираните могат се разболеят, но напомни, че те прекарват много по-лесно болестта и имат по-голям шанс да оцелеят. „Който не е минал през тази болест не знае колко страшна може да бъде тя – независимо от усилията на медиците“, посочи той.

Грудев е категоричен, че не може да се прилагат никакви принудителни мерки, а заради неактивната ни и трудна кампания много от хората са се разубедили да се ваксинират.

Красимир Грудев обърна внимание, че за преболедувалите, които имат естествен имунитет, трябва да се измисли начин, по който правата им да бъдат защитени. Той даде пример с Австрия, където преболедувалите се тестват през три месеца и ако имат достатъчно антитела им се удължават сертификатите.

Къде е мястото на частните болници в борбата с COVID-19? Защо боксува ваксинацията? Ще се присъединят ли към протеста на работодателите от Националното сдружение на частните болници?

Целият разговор можете да чуете във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
 
Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
До края на годината се очаква доставка на детски ваксини срещу Covid