Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кой е най-големият дефект на Наредба Н-18?

Това ще става в режим на диктатура на тълкуванията на НАП, смята адвокат Димо Господинов

гледано: 5120   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа
Собствениците на електронни магазини и производителите на софтуери за управление на продажби имат основание да протестират. Най-големият дефект на Наредба Н-18 е начинът, по който ще се прилага с всички свои неясноти и в един режим на диктатура на тълкуванията на НАП. Това каза адвокат Димо Господинов, управляващ съдружник в адвокатско дружество "Господинов и Генчев", в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Преди дни имаше протест на търговци срещу наредбата за касовите апарати Н-18.

"България е правова държава и когато наредбите са неясни, органи като НАП могат да си изземат правомощията да ги тълкуват превратно и в противоречие със закона. Не е правилно НАП да тълкува наредба, на която е автор - тя е заинтересована страна", коментира той. По думите му трябва да има тълкувателно решение от съда, но за това трябва да минат години.

"За момента имаме само тълкуванието на НАП и тя освен заинтересована страна, е и в доминираща позиция, тъй като може да отказва регистрации, да отнема регистрации на производители на софтуер, да налага актове, да прави ревизии на задължените търговци".

По думите му много от тълкуванията на НАП са неиздържани и активните страни са смутени от това как трябва да се тълкува наредбата, ако се влезе в съд.

Големите рискове, по думите му, са свързани с режима на регистрация на софтуерите, които са годни да бъдат прилагани за управление на продажби в търговски обект или софтуерите, които са годни за електронни магазини. Според него това дава свобода на НАП да внасят постоянно изменения за производителите на софтуер, за да отговарят на изискванията.

"Логиката е ясна - колкото повече плащания минават по електронен път, толкова по-голяма отчетност има и по-малка сива икономика", коментира той.

Адвокатът посочи, че трябва да има изсветляване на оборотите, но за предвидим за бизнеса начин и да има ясни норми. 

Ако до 31 март един търговец не се е подготвил, рискува да бъде затворен, каза Господинов. Все пак той допуска и толеранс в срока. 

Видео с целия разговор гледайте по-късно на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
19
 
2
преди 8 месеца
Когато един нормативен акт дава място за тълкувания - означава , че не е добър акт. Където има място за тълкувание има място за чиновнически произвол, корупция и рекет. Тази наредба се поправя и тълкува нон-стоп по срещи в НАП вече година и нещо и още има много неща да се изчистват. В същото време НАП казва, че който не я спазва трябва да затвори търговския си обект. Пътят според мен е да има период в който да се правят предписания и на БИЗНЕСА да бъде ГАРАНТИРАНО от НАП, че техни служители могат да проверяват за спазването на наредбата и да дават предписания, които ако не се изпълнят в минимум 3 месечен срок да има АКТОВЕ. Това би дало спокойствие на бизнеса без да се отменя наредбата и би дало време за прецизиране и изчистване на неяснотите. Също така е добре да се направи раздел по бизнеси, защото всички не са заведение или баничарница. Това не отменя спазването на текущите закони и чукането на касови бележки - който не *** да го санкционират на момента. Основният проблем е, че може да чукаш бележки и пак да те запечатат, защото имаш пропуски при спазването на тази сложна и неясна наредба. А тези, който не чукат...на тях не им дреме и си работят постарому.
1
 
26
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Най-големият дефект на наредбата е самата наредба и начина по който е замислена. Тя създава много по-големи затруднения на светлия бизнес, отколкото на сивия. Все едно за да спрат няколко секcуaлни насилника, властите са решили да кастpиpат цялото население.

Още от Икономика и политика
Експерт: Намалява полагането на нерегламентиран труд в България