Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кой е пътят за привличане на повече инвеститори и капитал в България?

Дългосрочният просперитет на страната ще идва от индустрии, които са свързани с мехатроника, с производство на автомобилни компоненти

гледано: 3240   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

За да привличаме повече инвеститори и повече капитал в България, трябва да се подобрят определени политики у нас. Това е мнението на Георги Стоев, макроикономист, управител на „Тракия Тех“.

"Дългосрочният просперитет на страна като България ще идва от индустрии, които са свързани с мехатроника, с производство на автомобилни компоненти и технологични индустрии", посочи гостът в предаването “Клуб Investor” по Bloomberg TV Bulgaria.

От доверието на инвеститорите зависи колко дълго ще останат в страната. "Трябва доверие в средата", смята той.

"Най-неотложните реформи, които трябва да се направят в България са свързани с тежката регулация върху пазара на труда, тъй като процесът по освобождаване на работна ръка затруднява повторното наемане, както и възможностите да се внася труд от чужбина. 

Още по темата

По думите на Стоев България трябва да стане гостоприемна страна за украинци, молдовци, македонци, грузинци и др. - хора, които искат да работят и живеят тук. 

„Успешните индустриални паркове в България се развиха със спонтанна частна инициатива през поледените 20 години, правителството хареса този успех и иска да го копира в по-слабо развити региони и със законодателството за индустриалните паркове да сложи рамката на едно бъдещо държавно финансиране“, каза Стоев. 

„Чуждестранните инвеститори не инвестират в процесни производства, защото разходите са много големи и не е толкова ефективно да се аутсорасват или офшорват такива производства. Трябва да се помисли за сектори, в които работните места носят по-голяма добавена стойност и да се работи за повишаването на доверието на инвеститорите в средата“, обобщи Стоев.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
0
 
3
 
12
ing5rov до: Веск
преди 2 месеца
инвестиции след като се напълни Белене със сегашната "политическа класа " !
1
 
6
 
11
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Какви инвеститори? Корупция, рекет. Току подгонят някой богат дето е давал, давал , ама алчността им безкрайна на гербаджии и на човеко му писнало. ТА някои тук се хвалят с някакъв износ, някакъв измислен БВП и т.н. Все по-последни сме. Икономическият ни растеж е смешен, а инфлацията въобще не се отчита правилно и директно инфлация се брои за ик. ръст. Толкова сме напреднали, че днес се купуват толкова нови коли колкото и при Станишев, а демографски всяка година ставаме по-зле. Докато не започне да расте раждаемостта всичко е уйдурми на управляващите. Изнески сме 50 милиарда, ама сме внесли затериали и заготовки за 40 примерно, а труда смешен процент. Ограбени сме за десетилетия напред откъм концесии. Разчитаме много на туризъм и услуги, а бедността и социалното разслоение растарт. Инвестции - само след смяна на модела и властта.
1
 
0
 
10
redcretin до: khao
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Що си пишеш с бот?
0
 
1
 
9
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
7 много си прав. 8- недей така, колкото и да е пресилено, има и доза истина. Друг е въпросът, че това става въпреки, а не заради.
0
 
3
 
8
khao до: grainis
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
ае иди е метни от някой мост.... малоуумник !!!

Още от Икономика и политика
Борисов: България е сред първите в ЕС, които ще приемат дигиталния зелен сертификат