IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са невидимите фактори на успеха при правилния избор на мениджър?

Подборът на висш управленски персонал стана по-внимателен и по-иновативен по време на пандемията, посочи Дарина Пенева

22:31 | 07.07.21 г.
Кои са невидимите фактори на успеха при правилния избор на мениджър?

„Един от въпросите, които хората си задават, е дали ще попаднат на най-точното място за тяхната кариера. Те стават все по-предпазливи да прибягват до промяна на работно място, докато компаниите са все по-иновативни в това как да ги задържат“, анализира ситуацията тя.

Пенева напомни, че в първите месеци на пандемията се е появила огромна нужда от нови позиции и проекти. „След лятото компаниите започнаха да се обръщат към нас, за да търсят висококвалифицирани хора на ниво среден и висш мениджмънт. По линия на директното търсене в България имаше спад от 20% спрямо 2019 г., което илюстрира трудната ситуация, в която се оказаха нашите клиенти", информира тя.

Калкулаторът на HRS Bulgaria показва, че един бизнес може да загуби шестцифрена сума, ако някой от високопоставените мениджъри напусне през първата година след наемането. Директните загуби могат да достигнат суми от порядъка на около 100 хил. лева, а индиректните - около 126 хиляди. Напускането на висш управленски кадър може предизвика и по-слабо представяне в екипа.

„Според редица статистики, тази загуба може да се измери един път във финансов измерител и втори път в нефинансови такива, които трудно могат да бъдат остойностени, но влияят на средата, посочи Дарина Пенева. – Ако говорим за финансов, той може да бъде между 6-18 работни заплати в зависимост от това на какво ниво е позицията в организацията (на напусналия специалист, бел. ред.)."

Тя е на мнение, че още по-сериозни обаче могат да са неизмеримите фактори, които влияят на климата в компанията, на представянето на екипите, на мотивацията на служителите и невъзможността да се планира приемственост и развитие на хората в екипите.

„Тези загуби могат да надхвърлят финансовата част“, предупреди Пенева и отбеляза, че те влияят на средата, на имиджа, на работодателската марка и на бизнес резултатите на компанията.

В разговора беше засегната и темата за факторите, които показват дали едно назначение на мениджър е успешно.

От думите на управляващия директор на Stanton Chase International България стана ясно, че колкото по-висока е една позиция в йерархията, толкова повече време трябва да премине, за да станат видими измерителите, че назначението на даден мениджър е било успешно.

Дарина Пенева обясни, че когато се говори за конкретни измерители за успешното назначаване на нов мениджър, на първо място е как започва интеграцията - как го приемат хората в екипа, репутацията, която изгражда, как постига поставените цели.

„Качествените измерители са тези, които носят допълнителната стойност, а именно средата, която тя създава. Индиректно какво означава един мениджър да е успешен – ако екипът постига целите си, ако хората са мотивирани или от екипа излизат таланти. Както и дали при организацията се правят допълнителни проекти, в подкрепа на основната дейност на компанията, изброи някои от „невидимите фактори на успеха“ Пенева.

По думите ѝ, гъвкавостта на работно място е нещо, което мениджърите все повече ценят.

Според нея хибридния модел на работа (с комбинация между офис и дистанционна работа) прераства в още по-гъвкав флуиден модел. Служителите биха могли да избират в кой период от деня  да работят, да работят от различни локации или пък да изберат четиридневна работна седмица, но с по-дълги работни часове.

Какви са разходите за замяна на мениджърски персонал? Как се промениха мениджърските заплати в различните сектори в България?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още