IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са пречките пред либерализацията на енергийния пазар у нас

Липсата на правила за търговия с електрическа енергия спъват въвеждането на балансиращи групи на пазара в България

18:06 | 08.04.14 г. 1
Кои са пречките пред либерализацията на енергийния пазар у нас

До няколко месеца трябва да бъдат намерени решения как точно ще бъде отворен енергийният пазар на фона на наличието на преференциални цени за изкупуване на електричеството от производителите.

Тази тема беше дискутирана по време на  форум "Балансиращ енергиен пазар в България - готовност, рискове и добри практики", организиран от Българския енергиен форум, заради приближаващият срок -  2015 година, когато енергийният пазар трябва да бъде напълно либерализиран.

Въпросът е важен преди всичко за защитените потребители, каквито в момента са домакинствата и микропредприятията, като за тях в момента цената на електричеството се определя от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране.

При либерализацията обаче те също ще излязат на свободния пазар и ще трябва да договарят цената от доставчиците.

В идеалния случай, за да функционира правилно системата, не трябва да има преференциални договори, каквито в момента имат производителите на зелена енергия, два от ТЕЦ-овете, т. нар. "американски централи", както и заводските централи.

Днес стана ясно, че държавата вече е дала заявка за нова редукция на преференциалните цени. Зам.-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов съобщи, че се преговаря със собствениците на американските централи - ТЕЦ „Марица Изток" 1 и ТЕЦ "Марица Изток" 3, по отношение на намаляването на преференциалните цени.

Съществуващите преференциални цени ще повишат разходите на балансиращите групи, чиято цел е да дадат възможност за нормално функциониране на свободния енергиен пазар, и все още не е ясно как ще бъдат включвани в цената на електричеството, коментира по време на конференция за балансиращия пазар у нас представителят на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Виктория Поповска.

Друг фактор, който възпира либерализацията на пазара, е всъщност липсата на самия балансиращ пазар на енергия, призна от своя страна членът на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Еленко Божков. По тази причина още днес в енергийния регулатор отново ще разгледа и приеме Правилата за търговия с електрическа енергия.

Именно неясноти в този акт на регулатора са поставили "препъни камъни" за въвеждането на балансиращ пазар, обясни още Божков. Те се изразяват в липсата на уточнения какво е координатор на балансираща група и как работи той. "Липсват и правила за финансов сетълмент, затова трябваше да бъдат направени уточнения в правилата", обясни Божков.

В подготвените правила е имало и слабости по отношение на балансирането на мощностите на производителите от възобновяеми източници. Все още не е приключил и процесът по конституиране на балансиращите групи и от думите на Божков става ясно, че ДКЕВР обмисля начини да активизира процеса. След приемането на правилата ЕСО ще подготви старта на балансиращия пазар, обеща още Поповска.

Забавяне е имало и за определяне на самия борсов оператор и дали той да е страна или само посредник в системата. Европейската практика е различна, а у нас в опит да бъдат спестени част от таксите е изключено създаването на енергийна клирингова къща. "Сега, например, е изключена клиринговата къща, но това дава възможност да бъдем атакувани, така че трябва да решим и този въпрос", заяви още Божков.

Макар и бавно, с няколко месеца закъснение спрямо предварителните нагласи, енергийният регулатор вече издаде лиценз за управител на енергийната борса на държавното предприятие "Българска независима енергийна борса". Това решение обаче беше обжалвано от другия кандидат - частната "Българска енергийна борса", който подаде жалба до прокуратурата с обвинения за търговия с влияние. В жалбата, пратена и до българските медии, се изтъква, че членове на ДКЕВР са посочили, че БНЕБ е спечелила лиценз още преди регулаторът да се е произнесъл по темата.

Днес Еленко Божков посочи още, че за изминалата година ДКЕВР са издали лицензи за 18 търговци на енергия и на поне 8 координатори на особени и стандартни балансиращи групи. И така, след като бъде изчистен и проблемът с назначаването на балансиращите групи, остава да заработи и енергийният борсов оператор, за да бъдем на прага на отварянето на енергийния ни пазар.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Главна пречка са депутатите и червените олигарси износители на ток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още