IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са предизвикателствата пред младежите, търсещи работа у нас?

Има недостиг на квалифицирани кадри в занаятчийските професии, инженери, ИТ специалисти, медицински сестри

17:42 | 14.04.21 г.
Кои са предизвикателствата пред младежите, търсещи работа у нас?

Нeсъответствието между търсенето и предлагането на трудовия пазар, а не липсата на работни позиции е основен проблем пред младежите, търсещи работа в България. Това каза Мартина Тонева, кариерен консултант в NEXTSTEP.bg, в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Младите хора не могат да намерят работни позиции, които отговарят на техния опит и умения. Около 38% от хората в трудоспособна възраст смятат, че няма достатъчно отворени работни позиции в избраната от тях професионална сфера, посочи гостът.

"Много често студенти, които нямат богат трудов опит и откриват трудности при намирането на първата си работа, смятат, че работодателите разчитат повече на хора, които имат повече трудов стаж", отбеляза тя. Друго предизвикатество пред търсещите работа млади хора е несигурността в каква сфера искат да се развиват, както и притеснението да се свържат със специалист за подкрепа. 

"Основните цели на хората, които търсят възможности за кариерно развитие, са свързани с научаването на нови неща и развитието на умения. 94% от анкетираните смятат, че това е важен приоритет за тях. Другата им цел е свързана с професионалното развитие. Според международни доклади ученето през целия живот е най-важното умение за бъдещо развитие в кариерата", заяви кариерният консултант.

Съществуват разлики между двете възрастови групи - за хората до 25 г. е по-важно да разберат с какво искат да се занимават, докато при анкетираните от възрастовата група 26-40 г. от по-голямо значение е да прекарват повече време със семейството и близките си", посочи гостът.

"Има недостиг на квалифицирани кадри в занаятчийските професии, механици, инженери, ИТ специалисти, медицински сестри, спедитори. От друга страна, има излишък в някои сектори – при чиновническите длъжности, философи, политолози, социолози", коментира още Тонева.

Целия разговор може да видите във видеото Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още