IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще възлага обществени поръчки без търг?

Депутатът Борислав Гуцанов предлага и общините, и държавата да заобикалят конкурсите по ЗОП

11:14 | 04.03.14 г. 4
Кой ще възлага обществени поръчки без търг?

Общини и министерства да могат да възлагат директно на свои структури, на предприятия и дружества изпълнението на дейности, без да бъдат обявявани търгове. Това предлага  депутатът от „Коалиция за България“ Борислав Гуцанов. Предложението за промяна вече е гласувано от правната комисия към Народното събрание, съобщи БНР. „Против“ са гласували само депутатите от ГЕРБ.

На заседанието си правната комисия е обсъдила за второ гласуване законопроекта за изменение на Закона за обществените поръчки, внесен от Министерски съвет на 29.08.2013 г. От стенограмата от заседанието на комисията става ясно, че депутатът е предложил да могат да се възлагат директно договори за услуги и тази дефиниция да замени определението, че директно могат да се възлагат комунални услуги.

Според публикуваните през ноември 2011 г. в Държавен вестник промени в закона договори за комунални услуги могат да се сключват от местната власт като възложител с дружества, ако капиталът им е изцяло общинска собственост, имат предмет на дейност комунални услуги и поне 90 на сто от оборотът им е формиран от предоставяне на комунални услуги на съответния възложител или обединение от възложители.

Сега Гуцанов предлага директното възлагане да става при изискванията дружествата или предприятията да бъдат 100% собственост на държавата или на община, оборотът им да бъде поне 2/3 от поръчки на собственика си и контролът на дейността им също да се упражнява от възложителя.

Борислав Гуцанов заяви, че има директиви на ЕС в областта на обществените поръчки, а Еврокомисията е приела възможността за директно възлагане: „В рамките на две години трябва да приведем нашето законодателство към европейското. Досега имахме сигурни факти за злоупотреби с публични средства. Тогава, когато искаме да ги преустановим, се пита какви са гаранциите“, коментира народният представител.

Според депутата от ГЕРБ Емил Радев тази поправка отваря изцяло вратата за създаване на дъщерни дружества, както от министерствата, така и от общините. „Тя дава право и на дъщерните дружества на холдингите, които са държавна или общинска собственост, без обществена поръчка да използват този механизъм“, твърди депутатът.

За изискването оборотът на дружествата да бъде поне 2/3 от поръчки на собственика си и контролът на дейността им също да се упражнява от възложителя Емил Радев посочи, че това ще позволи да се заобикалят обществените поръчки. Той уточни, че директивите на ЕС дават възможност за въвеждане на директното възлагане, но то не е задължително.

Радев припомня, че директното възлагане е въведено още от 2012-та година, но е допуснато като възможност само за комуналните услуги на общините „и то, когато 90 на сто от оборота на дъщерното дружество се формира от комунални услуги. В момента отваряме абсолютно навсякъде вратата и то с много неясни критерии“, каза още Радев.

Борислав Гуцанов опонира, че решението на Европарламента е отпреди няколко седмици и заяви, че „има колеги, които са силно заинтересовани това да не стане, за да продължи източването на общински и държавни средства“.

Тази поправка за втори път се вкарва в законодателството, каза изпълнителният директор на Камарата на строителите Иван Бойков.

„Преди три години беше вкарано предложението, но се отхвърли и от нашата общност, и от работодателите, от КЗК и от омбудсмана. Имаше сериозен диалог. 3 800 малки фирми работят с общините. Те ще се лишат от един паричен поток, ако се въведе директното възлагане, заяви Бойков. Според него няма гаранции както за контрола, така и за ценообразуването при тези поръчки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Те и сега си нарушават закона чрез свързани фирми на братовчеди, приятели и верни на партиите познати ама явно това вече не им е достатъчно и искат съвсем "през просото" да я подкарат.БСП и ДПС са мафия, особено последните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"Депутатът Борислав Гуцанов предлага и общините, и държавата да заобикалят конкурсите по ЗОП"ха ха ха ха .....Защо ли не ме учудва кой го предлага!? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
THE TRADER
преди 10 години
Можеше тази статия и тази - http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/korupciiata-e-svetoven-problem-nomer-edno,167990/ за корупцията, да се слеят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
THE TRADER
преди 10 години
Можеше тази статия и тази - http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/korupciiata-e-svetoven-problem-nomer-edno,167990/ за корупцията, да се слеят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още