IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои терапии си заслужава да бъдат платени от публичните фондове?

Скоро оценката на здравните технологии ще подпомага властите за информирано решение, каза директорът на ARPharM Деян Денев

11:24 | 20.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От тази година финансиращите институции в здравеопазването ще могат да разполагат с доказателства, така че да вземат информирано решение за това коя терапия да бъде плащана от публичните фондове. Това каза Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), пред телевизия Bulgaria ON AIR по повод предстоящия здравен дебат на тема „Иновации и оценката на здравните технологии – ползи и предизвикателства”.

Организираният от Investor.bg и Puls.bg форум ще се проведе на 24 юни в София хотел Балкан.

Денев обясни, че от тази година вече има нова регулация, въведена от здравното министерство, според която ще се прави Оценката на здравните технологии (ОЗТ). Това е експертно решение на специална комисия, чиито доклади ще съдържат доказателства за иновативните лекарства, които ще подпомогнат властите за информираното решение дали то да бъде платено с публични средства, или не.

Оценката на здравните технологии е нещо, което се случва и в България от няколко години. За да се допусне до системата за реимбурсация даден иновативен препарат обаче, досега се оценяваше по точкова система, посочи Денев. От началото на годината, в допълнение към тази система, се въвежда и механизмът на оценката на здравните технологии, на който разчитаме да докаже клиничните и икономически предимства на даден иновативен медикамент, обясни той. 

По думите му в началото на прилагане на механизма индустрията вижда опасности от допълнително забавяне на достъпа до иновативни терапии. Денев напомни, че и в момента пациентите чакат за иновативни терапии. В ЕС обикновено се чака около три години, за да започне съответната здравна каса да плаща терапията, каза експертът. Притесненията на индустрията са новата регулация да не доведе до допълнително забавяне.

Работим с властите, за да не позволим това да се случи, заяви Деян Денев. Той вярва, че съвместната работа на индустрията със здравните власти ще доведе до позитивен резултат.

Денев напомни, че в медицината новите технологии за последните десет години са постигнали големи успехи в лечението на пациентите.

При онкологичните заболявания например за последните 10 години смъртността в развитите държави е намаляла с 20 процента чрез новите терапии. Медицината се развива, вече двама от трима с онкозаболяване живеят повече от пет години след началото на терапията, което е много голям напредък, коментира специалистът.

Чакаме и нова революция при лечението на онкозаболяванията чрез въвеждането на т. нар. комбинирани терапии, които не засягат здравите клетки. Очакват се и нови лечения за болестта на Алцхаймер. И когато се решава дали да се плащат тези терапии, правителствата имат нужда от информация и именно тук е ролята на оценката на здравните технологии – тя е мост между науката и технологиите, посочи Денев.

България е последната държава от Европейския съюз, която въвежда оценка на здравните технологии.

Наредбата за ОЗТ вече е в ход, но не се приема еднозначно от всички страни. Сформирана е работна група, която в преговори с министерството да промени наредбата, така че при прилагането й в България да се оценят ползите от този механизъм наред с тези на иновативните медикаменти. 

Какви са ползите от въвеждането на оценка на здравните технологии в България, в какви посоки индустрията вижда промените? По тези въпроси ще се проведе дискусията на 24 юни.

Здравен дебат се провежда с подкрепата на AMGEN – генерален партньор, Roche, Novo Nordisk и Astra Zeneca.

Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) е институционален партньор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още