Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кожухарова: Засега България няма план за задължителна ваксинация срещу COVID

Срам ме е да кажа какъв е делът на ваксинираните срещу коронавирус медици у нас, каза епидемиологът

Кожухарова: Засега България няма план за задължителна ваксинация срещу COVID

Снимка: Bing Guan / Bloomberg

Засега няма план у нас за задължителна ваксинация срещу COVID-19 за някои групи от хора. Министърът (Стойчо Кацаров, бел. ред.) е твърдо убеден, че хората трябва да вземат разумно решение самостоятелно.  Това каза проф. Мира Кожухарова, епидемиолог, съветник на здравния министър, пред bTV.

Кожухарова отговори така на въпрос дали ваксинацията трябва да стане задължителна за някои групи от хора, както се случва в други европейски страни.

„Май всички западни демокрации минават през това да въведат задължителна ваксинация, но министърът е твърдо убеден, че хората трябва да вземат разумно решение самостоятелно. Разбира се, епидемиолозите сме на друго мнение, но допускам, че той е прав“, каза Кожухарова.

Още по темата

Епидемиологът сподели тревогата си от нищожния процент на ваксинираните в системата на образованието и на здравеопазването. 

„Срам ме е да кажа какъв е процентът на ваксинираните срещу COVID-19 медици у нас“, каза проф. Мира Кожухарова. По думите й той е крайно недостатъчно и последно е бил около 20%. „Разбира се, много от тях са и преболедували и имат имунитет“, уточнява тя.

Проф. Кожухарова заяви, че трябва да се вземат мерки с оглед на предстоящата вълна. „Имаш контакти с пациенти, но още по-лошото е, ако ти си заразиш пациента – човекът, който почти си излекувал, и умре заради теб. Това е непростимо“, смята Кожухарова.

Ситуацията с ваксинацията в образованието обаче е същото като в здравеопазването - един нищожен процент от учебните заведения имат висок процент ваксинирани. Въпреки това епидемиологът смята, че училища и детски градини трябва да се затворят последни при една нова силна вълна на COVID-19. 

„Един нищожен процент от учебните заведения имат висок процент ваксинирани. Ако нещо зависи от мен, аз бих направила така, че училищата да не се затварят или да са най-последните, които да бъдат затворени“, каза още проф. Кожухарова.

Според нея следващата вълна на коронавируса у нас няма да бъде по-коварна от предходните, но е важно всеки да се ваксинира – по-добре рано, отколкото късно.

„Единствената реална мярка, с която разполагаме, е ваксината. Видяхме, че всички други мерки и да действат, действат в малка степен. Ваксината е това, което за момента може да ни даде глътка спокойствие“, казва Кожухарова.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Решението е едно. НЕ НА ВАКСИНИТЕ-ОТРОВИ!
0
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
"Министърът е твърдо убеден, че хората трябва да вземат разумно решение самостоятелно" - Лекарите вземат разумно решение, базирано на информацията която имат - не, това не е решението което имахме предвид, искахме да вземете решението, което НИЕ сме решили.

Още от Икономика и политика
Йордан Чорбаджийски: За смяната на бандерола научихме от „Държавен вестник“