IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коледното пазаруване в края на 2016 г. е подкрепило оборотите на търговците

Най-облагодетелствани са търговците на хранителни стоки, на компютърна и комуникационна техника и онлайн магазините

12:41 | 08.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Покупките около коледните празници в края на 2016 г. са подобрили оборотите на търговците, вижда се от предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Месечните изменения на оборотите в търговията на дребно са незначителни през ноември и декември. На годишна база обаче ръстът през декември достига 3,5% - двойно по-голям в сравнение с декември 2015 г., когато е отчетено увеличение от 1,7% по съпоставими цени, показва справка на Investor.bg в базата данни на Института. 

За ноември - месецът, в който започва предпразничното пазаруване, разлигата е още по-драстична: оборотите се увеличават с 6 на сто на годишна база през ноември 2016 г. спрямо годишен ръст от само 0,9% през ноември 2015 г.

Онлайн търговията продължава да набира скорост. През декември 2016 г. спрямо ноември е отчетен най-силен ръст на оборота при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 5,3%, отчита НСИ. Годишният ръст се ускорява до 8,2%.

Оборотите при търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия се увеличават с 0,8%, а с фармацевтични и медицински стоки - с 0,2%.

За месеца намаление е отчетено при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 4,8%, с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 2,1%, и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 0,1%.

На годишна база през декември 2016 г. оборотът нараства най-много при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 12,6%. 

Със 7,5% се увеличават оборотите при търговията с компютърна и комуникационна техника. Увеличението при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки е със 7,4%.

По-значително намаление е регистрирано при търговията на дребно с разнообразни стоки - с 11,9%, и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 8,5%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още