IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко би струвало увеличението на пенсиите?

Разчетите на НОИ показват различни варианти, като най-евтиният е за 1,7 млрд. лева допълнително на година

13:50 | 11.04.17 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В преговорите за съставяне на ново правителство досега ГЕРБ и Обединените патриоти се разбраха за приоритетите в четири от секторите на бъдещето управление – сигурност, енергетика, туризъм и спорт. Сближиха се и позициите им за пенсиите

Обединените патриоти настояват за 300 лева минимална пенсия. От последния кръг преговори обаче не става ясно дали са склонили на отстъпки, или искането им е прието.

Разчетите на Националния осигурителен институт (НОИ) дават ясна картина за разходите за пенсии при различни варианти за индексация.

В края на миналата година бяха обсъдени различни варианти за осъвременяване на пенсиите, включително и предложение на пенсионерски организации за осъвременяване на всички пенсии с размера на средния осигурителен доход.

Анализ на Националния осигурителен институт (НОИ) показа, че осъвременяването на всички пенсии, отпуснати до 2015 г., с актуалния размер на средния осигурителен доход би струвало 1,7 млрд. лева на година на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Според финансовите разчети това би означавало разходите за пенсии да се увеличат с по 140 млн. лева месечно или общо 1,7 млрд. лева за година.

Ако се приеме подобен подход, при който пенсиите се индексират с актуалния размер на средния осигурителен доход, то при един и същи осигурителен принос новоотпуснатите пенсии ще са с около 80% по-високи, коментира управителят на НОИ в края на миналата година.

Припомняме, че през 2016 г., когато министър на труда и социалната политика беше Ивайло Калфин, той изчисли, че индексация на всички пенсии спрямо сегашния среден осигурителен доход ще доведе до чувствително увеличение на всички пенсии, което ще струва 3 млрд. лв. годишно.

Друг анализ на НОИ за осъвременяване на пенсиите с процента на увеличение на минималната пенсия показва необходимост от три пъти повече допълнителни средства за ръст на пенсиите. Разчетите на НОИ са направени при два варианта на минималната пенсия – от 200 лева и от 300 лева (за което настояваха Обединените патриоти).

При първия вариант ще са необходими по 145 млн. лева допълнително на месец за увеличение на всички пенсии. Сметките на Института показват, че нужните допълнителни средства за 2018 г. ще са 1,767 млрд. лева, за 2019 г. - 1,829 млрд. лева, а за 2020 г. - 1,892 млрд. лева.

При варианта от 300 лева минимална пенсия ще са необходими по 520 млн. лева месечно до края на 2017 г. Необходимите средства за 2018 г. ще са 6,340 млрд. лева, за 2019 г. - 6,552 млрд. лева, а за 2020 г. - 6,785 млрд. лева.

Въпросът за преизчисляването на всички пенсии се поставя всяка година, тъй като ръстът на старите пенсии изостава в сравнение с новоотпуснатите. Спорът обаче е по каква формула да се индексират. През годините пенсиите бяха индексирани не по формула и правило, а според финансовите възможности на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Едва от три години се прилага швейцарското правило като метод за осъвременяване на пенсиите.

Според новите правила на пенсионната реформа от 2017 г. до годината, в която процентът на тежестта на осигурителния стаж от 1,1% достигне 1,5%, отпуснатите пенсии няма да се осъвременяват по швейцарското правило.

Според промените пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, ще се преизчисляват всяка година от 1 юли на всяка календарна година, следваща годината на отпускане на пенсията. Увеличението ще е с увеличения процент на тежестта на осигурителния стаж, който ще се определя със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година и който няма да бъде по-малък от полагащото се увеличение по швейцарското правило. Предвидено е този начин на преизчисляване на пенсиите да продължи да се прилага дотогава, докогато процентът на тежестта на осигурителния стаж достигне 1,5%.

Не са предвидени обаче средства за преизчисление на пенсиите в тригодишната бюджетна прогноза.

През 2017 г. разходите на Държавното обществено осигуряване за пенсии ще достигнат 9 млрд. лева, според различни прогнози.

По данни на Българската стопанска камара (БСК) към момента 23% от пенсиите са до 161 лв., а 39% - до 200 лв., 5,4% от пенсионерите получават пенсия над 800 лв., а получаващите максималната пенсия (910 лв.) са едва 2% от всички пенсионери. Делът на пенсионираните по чл. 69/КСО (заети в системата на отбраната, МВР и съдебната система) е 4,9%, като 28,1% от тях получават пенсия над 800 лв., а 11% - максимална пенсия. 25,7% от получаващите пенсия над 800 лв. са получили това право по чл. 69/КСО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 1
doba
преди 7 години
Нямам никакви лоши помисли към инвалидите, да си живеят колкото могат и да им помага дядо Боже и родната медицина и късмета най-вече.Но на живи и здрави хора, записали се като такива - Следствие -> Прокуратура -> Съд -> Затвор + конфискация на имането им!На определилите ги като такива доктори - също !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
doba
преди 7 години
Преди около 15г си спомням, че ходих да чакам за една опашка на ТЕЛК за баба ми/Бог да я прости, изкара на легло няколко години и нашите ме бяха пратили да вадя някакви книжа. Такива неща чух на опашката/на която всеки беше с торбичка и коментираше колко пари е приготвил/, че ми се видя невероятно.По-късно хванаха един от лекарите в същия град със солидна сума подкуп, оправдаха го, защото... Не си спомням точно формулировката.Сега се оказва, че голяма част от познатите ми някак си са се 'сдобили' с инвалидна пенсия. Как, само се досещам. И им 'капе' по едно 150-200-250лв на месец. Не е кой знае какво, но 1 000 000инвалиди х 200лв х 12месеца = 1 200 000 000 годишно.Необходима е пълна ревизия в сектора.На взелите неправомерно пенсии - да връщат парите.На отпусналите ги доктори - наказания, желателно глоби. Те пари са си докарали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
doba
преди 7 години
Импе,Към посочените от теб групи ще добавя и 'инвалидите' от ТЕЛК.Не мога да повярвам, че в БГ има 1 000 000 инвалиди !Това означава всеки 6-ти човек да бере душа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
Dies Irae
преди 7 години
Като цяло съм съгласен, но за да няма извинения пак и неясноти, всичко се прави на индивидуални партиди (както е банковия влог - пенсионното и здравното осигуряване си е точно това с разликата, че се управлява от държавата). По този начин всеки може да види колко пари има събрани, колко пенсия ще взима за дадени години, да има опция да си увеличиш или намалиш вноската ако искаш, а не както сега наливаш едни пари и незнаеш за коя дупка запълването отиват. Няма как НОИ да е добре (тепърва ще става катастрофално зле поради все по малко внасящите и все повече ползващите) По този начин и хората който сега не се осигуряват на колкото реално трябва ще имат стимул да го правят защото в момента никой не вижда полза от пенсионната ни система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
Dies Irae
преди 7 години
2 милиона и 200 000 пенсионери- от има няма 6 милионна държава. От тия 6 мил. като се махнат тези който са без принос в НОИ (всички на помощи, пенсии, подрастващи и държавни служители) остава има няма 1 мил. Няма как да се получат цифрите. Трябва да се съкратят държавните работници и повече хора да влязат в производството. Защо държавата помага на определени отрасли (туризъм например с държавно финансирана реклама и по ниско ДДС), а други като производствата са оставени на произвола + допълнително натоварени да компенсират за всички.Правете вече всички с индивидуални партиди и вече всеки да взима колкото е внесъл, а не да има такива който не са внесли и 1 лев цял живот и накрая да им дават пък било то и социална.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 19
khao
преди 7 години
с 0% трябва да се увеличат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още