Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Колко губи бюджетът от недекларирано гориво?

Най-масовата измама при дизеловото гориво са ведомствени бензиностанции, посочва Тихомир Безлов, старши анализатор в ЦИД

Колко губи бюджетът от недекларирано гориво?

Снимка: Pixabay

Държавата е загубила през 2019 г. 505 млн. лева заради недекларирано гориво. Става дума за акцизи и ДДС, които бюджетът не е събрал. Оценката, която направихме, в много отношения е твърде консервативна. Възможно е щетите да са по-големи. Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Светът е бизнес" Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

Още по темата

ехнологията за оценка на пазара на нерегистрирани горива е индиректна. Използва се броят на МПС, които се движат в страната и какви са по видове в рамките на година. Има много добри данни на база на платена „Гражданска отговорност“, отбеляза експертът.

Той обясни, че се изчислява реално използваното количеството гориво на пазара и се сравнява с това, което платено в НАП и Агенция „Митници“.

"Най-масовата измама при дизеловото гориво са т.нар. ведомствени бензиностанции, в които строителните фирми зареждат. Земеделските стопани са един от източниците на гориво без акциз, защото те успяват да убедят държавата, че горивото, което те употребяват е определено количество и част от горивото, което не са използвали, го продават чрез тези бензиностанции".

По думите му най-сериозният пробив е свързан манипулирането на софтурера на бензиностанции от големите вериги.

Тихомир Безлов напомни, че големите мултинационални компании имат интерес да не губят пазарен дял. Той даде пример със Сърбия, в която се маркират цветово горивата.

Той посочи, че се очаква, че данъчните складове да изиграят роля в борба с контрабандата.

Според него Държавната петролна компания иска да бъде фактор в конкуренцията на пазара на горива. Той се надява че тя ще успее да го направи и смята, че тя ще избягва балканските рафинерии. Противоречието по думите му е, че тази компания ще работи без печалба.

Кои са начините да се справи държавата с контрабандата?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на "Светът е бизнес" вижте тук.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Биреният бранш отговоря на предизвикателствата с инвестиции за 77 млн. лева