Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Колко ще струва модернизацията на армията

Проектът за покупка на нов изтребител ще се обсъди утре в Министерския съвет, съобщи полковник Спиридон Спиридонов

гледано: 2327   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

За нов тип основен боен самолет за военновъздушните сили на България се говори поне от 10-12 години.

Това припомни в ефира на Bloomberg TV Bulgaria полковник Спиридон Спиридонов, главен редактор на в. "Българско войнство" и онлайн изданието "Отбрана".

"Последният нов изтребител в България Миг-29 дойде 1989 година, доколкото си спомням. Самият факт, че България вече е член на НАТО, и е необходима оперативна съвместимост с въоръжените сили на Алианса, а от друга страна фактът, че изтича ресурсът на изтребителите МиГ-29, налага да се обнови въоръжението на българската бойна авиация", посочи той.

Още по темата

Спиридонов напомни, че инвестиционният проект за придобиване на нов тип боен самолет (бел.ред. изтребител) мина първо през Съвета по отбрана, където беше одобрен, а сега предстои да да се обсъди от Министерския съвет, като след неговото одобрение трябва да се внесе в Народното събрание.

"Тази процедура бе извървяна вече веднъж преди повече от две години. Предишният състав на Народното събрание утвърди проекта за изтребител, но в резултат на създадената Временна комисия и нейния доклад проектът беше върнат обратно в Министерския съвет и Министерството на отбраната за доизясняване на някои моменти, посочи Спиридонов и заяви, че се надява на утрешното заседание министрите да одобрят проекта и да го внесат отново в парламента.

Спиридонов уточни, че това е решение, не е законопроект, който да се приема на две четения като се даде мандат на министъра на отбраната да направи своите запитвания и да получи отговори на офертите,  които дава, за да може да предприеме действия за сключване на съответните сделки.

"Според мен това ще бъдат междуправителствени договори. Те трябва да бъдат одобрени", заяви Спиридонов.– Процедурата е сложна, тежка. Очакванията са до края на годината, ако всичко върви нормално, да се случат договорите. Но аз се опасявам, че ако Народното събрание вземе решение до края на юни, то времето няма да стигне."

Как се поддържат изтребителите, които притежава България в момента? Цената или други фактори ще бъдат водещи при избора на нов изтребител? Кои компании ще проявят интерес към офертата за нов изтребител? Какъв е бюджетът за осигуряване на бойни машини за превъоръжаване на сухопътните войски?

Вижте повече във видеото!

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
7
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
зависи тиквата и мазния колко ще окраднат ! ... така че може 2 и 200 да е :)

Още от Икономика и политика
Близо 550 хил. българи са посетили черноморските курорти през лятото