Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Колко станции за измерване на чистотата на въздуха са необходими в София?

От края на ноември до края на януари стойностите на фини прахови частици ще бъдат високи

Колко станции за измерване на чистотата на въздуха са необходими в София?

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Най-решителната стъпка за подобряването на качеството на въздуха в София е контролът върху изгарянето на отпадъци, като трябва да се въведе и система за стандартизиране на твърдите горива. Това заяви пред БНТ председателят на Комисията по околна среда Лорита Радева.

Според зам.-председателя на Комисията по транспорт и туризъм Калоян Паргов пък мониторинговата система в София трябва да се подобри, както и да се вземат мерки срещу задръстванията.

„Системата за зелените билети трябва да се усъвършенства, като се подобри разпространението. Друг въпрос е по какъв начин ще се компенсират хората с абонаментни карти“, заяви Калоян Паргов. От 74 хил. продадени зелени билета едва 700 са закупени онлайн, допълни той. Според него липсва измерване на резултата от мерките срещу мръсния въздух, като трябва да се въведе и система за правилна прогноза на замърсяването. 

Още по темата

„Важно е за измерването. Имаме пет станции в София, а трябва да има 24, които да показват на софиянци какво е замърсяването в нашия квартал. Измерването на БАН не работи. Правим прогностични модели на Вселената, но не можем да направим прогноза за мръсния въздух. Това е предизвикателство и към БАН, и към нас“, каза той.

„Измерването на въздуха в София е по европейския стандарт, но се работи по изграждането на мониторингова система. Предвижда се да се закупят 22 сензора, като се прави анализ къде да бъдат разположени те“, заяви Лорита Радева.

Когато няма минусови температури, софийските улици се мият, допълни тя. По думите ѝ най-решителната стъпка за подобряването на качеството на въздуха в София е контролът върху изгарянето на нерегламентирани отпадъци. Какво се гори в личните домове на хората е трудно да установим, допълни тя.

Тази сутрин мъгла няма, но заради безветрието концентрацията на фини прахови частици (ФПЧ) във въздуха е около 53 микрограма на кубичен метър от допустими 50, показа проверка в станция Повлово. Останалите замърсители са със значително по-малки нива. Основният източник на замърсяване с фини прахови частици са печките на твърдо и течно гориво, като сериозно влияние оказват климатичните условия, заяви Валери Серафимов от дирекция „Мониторинг и оценка на околната среда“. От края на ноември до края на януари стойностите на фини прахови частици в София ще бъдат високи, допълни той. Температурна инверсия днес не се очаква.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
7
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Дали са 5 или 50 измервателните станция няма особенно значение. Да, ще се знае на всяка пресечка какви са нивата на замърсяване, обаче това няма да премахне самото замърсяване. Как може да се контролира кой какво гори в дома си, просто не ми е ясно.
Трябва да им раздават безплатно пелети и да им направят инсталацията, за да има ефект. Обаче това безплатно ще е няколко стотин милиона държавни пари. А справедливостта? А само на софийските *** ли ще раздават, а на останалите?

Още от Икономика и политика
Разликата в заплащането на жените и мъжете намалява, но равенството още е далеч