Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Коментарът на Путин за славянската писменост, който втори ден провокира България

Делото на Кирил и Методий е българско по своето създаване и общославянско по своята реализация, каза проф. Кирил Топалов

Коментарът на Путин за славянската писменост, който втори ден провокира България

Срещата на Владимир Путин и Георге Иванов. Снимка: kremlin.ru

Изказване на руския президент Владимир Путин втори ден е обект на коментари в България.

На 24 май Путин се срещна в Кремъл с македонския президент Георге Иванов. Руският президент заяви, че  този ден е празник и в Русия, тъй като  славянската писменост е дошла при там от македонската земя, информира официалният сайт на руския държавен глава.

Македонският президент казва, че „светите братя Кирил и Методий са наши духовни учители“. Той допълва, че в Македония почитат и свети Климент Охридски, който е техният най-добър ученик.

„Делото на Кирил и Методий е българско по своето създаване и общославянско по своята реализация“, отговори на казаното проф. Кирил Топалов, посланик във Ватикана.

„Лансирането на идея, че те са създали азбуки на славянски език и са превели на славянски гръцките текстове е невярна и научно, и политически, и национално-морално, защото е известно на науката от много отдавна, че Кирил и Методий създават своята глаголица въз основа на българските говори в Солун и Солунско. На български език, на своя български език те превеждат литургичните текстове, с които византийският император ги изпраща във Великоморавия да се борят срещу немското духовенство“, каза той пред БНТ.

Ето защо по думите на проф. Топалов световната наука смята, че тяхното дело е българско по своето създаване и "славянско по своята реализация".

И политиците реагираха на изказването на руския президент.

Европейският подход е да кажем, че благодарение на светите братя Кирил и Методий близо 300 милиона пишат, четат и обогатяват европейската култура,  написа премиерът Бойко Борисов във Facebook.

„Днес (24 май) са направени коментари по темата, които не мога да подмина. Ако се връщаме назад в миналото, ако продължаваме да спорим за историята, след като историците отдавна са се произнесли – кой откъде е тръгнал, за да донесе азбуката – това не е европейски подход....С нашето културно-историческо наследство, с това, което имаме, сме една от държавите, които дават цвета на Европа“, написа още той.

Външният министър Екатерина Захариева също отговори в социалната мрежа.

„Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старобългарски книги като цар Борис Михаил - Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността“, пише тя.

Екатерина Захариева цитира изказване на руския патриарх Кирил от 29-ти април 2012 г., който казва в София на президента Плевнелиев: „Българите пренесоха книжната грамотност в Русия“.

„Не може да не ни радва, че вече и държавните глави на други страни си честитят взаимно най-светлия български празник. Това несъмнено е признание за приноса към европейската и световната култура на страната ни, където кирилицата е създадена и откъдето се е разпространила към други страни и народи. Благодарение на България кирилицата е вече и върху банкнотите от единната европейска валута. Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди“, допълва министърът на външните работи.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова нарече неприемливо изказването на Владимир Путин, че славянската писменост е дошла от македонската земя. Тя припомня думи на Путин от 2015 година, година той казва, че "ние сме много близки с българския народ - ние им дадохме свобода, те ни дадоха азбука".

Затова според Нинова изказването на руския президент от вчера е изненадващо и неприемливо, информира Dnes.bg.

"България е носителят на това богатство, което е не само национално, но европейско и световно и ние трябва да го защитим", каза тя пред Нова тв.

Нинова предположи, че думите на Путин вероятно са някакъв сигнал към нас, който трябва да разчетем, но отказа да предполага какво може да го е провокирало. "Важното е да заявим, че не приемаме такова отношение и трябва да защитим историята си. Позицията на министър-председателя и на Външно министерство са достатъчни", каза тя.

Пред Bulgaria ON AIR президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) оцени като скандални думите на руския президент Владимир Путин, че славянската писменост е дошла в Русия през македонската земя. Той призова всички представители на българската държавност също да заявят своята позиция по въпроса и най-вече президентът Румен Радев. 

"Мълчанието е тотална грешка - България не бива да мълчи тогава, когато се поругава нашата история", каза той.

Бившият външен министър Соломон Паси смята, че е излишно  руският посланик да бъде извикан по този повод. Той каза днес пред bTV, че „това са излишни действия“ и в добрата дипломация викането на посланик е последна стъпка. Отношенията с Русия не могат да бъдат сведени до едно изказване, извадено от контекст. Ние имаме дългосрочен интерес от това да градим добри отношения, подчерта Паси.

„Руската политика е доста обмислена, в Кремъл си дават ясна сметка, че няма маловажни неща“, заяви той.

Изказването на Путин е една провокация срещу България, каза пред БНР бившият посланик в Македония Александър Йорданов.

Според него става дума за нещо много сериозно – днешната ситуация на Балканите и желанието на Македония да се интегрира в ЕС, за което е необходимо членство в НАТО. Това е проблемът, който Путин не иска да допусне да бъде решен в полза на хората в Македония и македонската държава, каза той. Според него Москва е против евроинтеграцията на Западните Балкани и това предполага серия от провокации.

Самото отиване на македонския президент Георге Иванов, който е с български корени, на 24 май, е провокация срещу България и срещу европейския лъч за интеграция в региона, смята дипломатът. Той допълни, че Путин като бивш офицер от КГБ има пропуски в образованието по история, което се комбинира с интересите в Балканския регион и „мухлясалата“ доктрина на македонизма.

Александър Йорданов подчерта, че България няма антируско поведение, тъй като в страната живеят близо 500 хил. руски граждани, които са купили имоти и работят в България.

В Министерския съвет днес се очаква да дойде посланикът на Русия Анатолий Макаров, съобщи БНТ. Срещата е планирана, не е извънредна и не е свързана в изказването на руския президент Владимир Путин от вчера, че, "славянската писменост идва от македонската земя", уточниха от пресслужбата на кабинета пред БТА.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Коментари (22)

   1| 2| 3    
1
 
11
 
22
fon
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
По времето на Кирил и Методий и много след това „славянски език“ не е имало. Терминът "славянски староцърковен" или "Old Church Slavonic" е използван за пръв път от Josef Dobrovsky във Виена през 1822г с цел да се заличи терминът "стробългарски език".
5
 
4
 
21
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Здравейте ! И какво толкова е станало.... обяснете, Вие които много знаете.... Според мен - нищо. За мен лично Путин и държавата която представлява (Россия) са ми безразлични, тяхното мнение няма стойност. Доколкото помня, българските политици са подписали само два договора. за НАТО и ЕО. т.е Там фигурират имената на наши съюзници - Тяхното мнение е важно за мен. А Россия ? Това е приятелска държава.... с която имаме доровор за приятелство и сътрудничество. Да. също Като Сирия, Уганда или Китай. Доколкото помня .... в нашето законодателство няма термина вражеска държава или политик .... има само приятелска.... като Китай, Македония или Россия.
1
 
3
 
20
VIK88 до: VIK88
преди 6 месеца
3
 
4
 
19
VIK88 до: 0pk
преди 6 месеца
*** ви го каза най-точно,к'во се правите на ощипани? :Д
0
 
10
 
18
преди 6 месеца
Всички амбициозни императори публично хвалят само собствения си слугинаж.
Защо да хвалят чуждия?

Още от Икономика и политика
Малина Крумова защити КЕВР за увеличението на цената на водата