IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисия към парламента ще разследва участието на ББР в капитализацията на ПИБ

Предложението бе направено от БСП и прието единодушно от народните представители

16:07 | 30.07.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Парламентът създаде Временна комисия за придобиването от ББР на акции от капитала на Първа инвестиционна банка, Предложението бе внесено от БСП. „За" създаване на комисията гласуваха 130 народни представители, без "против" и "въздържали се", уточнява агенция „Фокус“. Комисията ще работи за срок от два месеца, а за нейн председател бе избрана Евгения Ангелова. Заместник-председатели ще бъдат проф. Румен Гечев и Александър Сабанов. Всяка парламентарна група има по двама членове на комисията. За друго заседание останаха членовете от „Воля" и ДПС.

„Предложението за създаване на временна комисия по въпроса е предизвикано от поредицата скандални операции на ББР, крещящо противоречащи с целите и мисията на единствената държавна банка у нас. БСП споделя острата реакция на българската общественост по повод на решението на Министерския съвет и ръководството на кредитната институция за „допълване“ на капитала на ПИБ с парите на данъкоплатците в размер на 140 милиона лева“, се казва в прессъобщение от левицата. Според социалистите буди недоумени как покупната цена се оказва два пъти по-висока от пазарната и то при положение, че на два последователни аукциона ПИБ не успя да привлече нито един друг чужд или вътрешен инвеститор. 

Припомняме, че на 2 юли ПИБ успешно завърши процедурата по увеличение на капитала си със 195 424 000 лв., като коефициентът на обща капиталова адекватност на банката достигна 22,52% в сравнение с 19,57% към 31 март 2020 г.

„Първа инвестиционна банка“ АД бе в процедура по увеличение на капитала с до 200 млн. лв., като държавната ББР трябваше да придобие до 70% от него, стана ясно още на 12 юни 2020 г.

„Придобиването на акции на „Първа инвестиционна банка“ АД от ББР е изключително важна сделка за нас, както и за влизането ни в еврозоната", обяви в в края на юни премиерът Бойко Борисов.

Препоръката за увеличение на капитала бе направена след стрес тест на Европейската централна банка (ЕЦБ) във връзка с кандидатурата на страната ни за членство във валутния блок. Към тогавашния момент финансовата институция вече беше започнала да действа, за да запълни дупката, и си беше осигурила 130 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 3
red6
преди 3 години
Точно така, отдалечаването от Кремъл става, като се наливат пари в руския агент доганооглу и обръчите му. Гений си ти, гений неземен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 10
Спящият бик
преди 3 години
Въпросът въобще не е до ББР, а до по-нататъшната евроатлантическа интеграция на България и отдалечаването и от Кремъл. Затова комунистите газ пик.аят! Какво са 140 млн. за постигането на такава стратегическа цел като влизането в ЕРМ-2! Руски подло.ги долни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
red6
преди 3 години
Тая ББР каква долна касичка на мафията е... И даже не се крият, поне от кумова срама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
karadjata
преди 3 години
Трябва да се разследва цялата дейност на ББР и всички отпуснати кредити за над един милион лева. На кого са дадени и как се обслужват има ли просрочени кредити и как са обезпечени, целия кредитен портфейл. Че работата на тази държавна банка много замириса, да не се окаже следващото КТБ ( лично за мен няма да е изненада). Кой и при какви условия е отпуснал много милионен кредит на фалиралото Спарки Елтос АД? Колко още такива кредити за стотици милиони са раздавани? На кой и от кого? Пълна ревизия на ББР това е нужно да се направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още