Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Комисия към парламента ще разследва участието на ББР в капитализацията на ПИБ

Предложението бе направено от БСП и прието единодушно от народните представители

Комисия към парламента ще разследва участието на ББР в капитализацията на ПИБ

Снимка: БГНЕС

Парламентът създаде Временна комисия за придобиването от ББР на акции от капитала на Първа инвестиционна банка, Предложението бе внесено от БСП. „За" създаване на комисията гласуваха 130 народни представители, без "против" и "въздържали се", уточнява агенция „Фокус“. Комисията ще работи за срок от два месеца, а за нейн председател бе избрана Евгения Ангелова. Заместник-председатели ще бъдат проф. Румен Гечев и Александър Сабанов. Всяка парламентарна група има по двама членове на комисията. За друго заседание останаха членовете от „Воля" и ДПС.

„Предложението за създаване на временна комисия по въпроса е предизвикано от поредицата скандални операции на ББР, крещящо противоречащи с целите и мисията на единствената държавна банка у нас. БСП споделя острата реакция на българската общественост по повод на решението на Министерския съвет и ръководството на кредитната институция за „допълване“ на капитала на ПИБ с парите на данъкоплатците в размер на 140 милиона лева“, се казва в прессъобщение от левицата. Според социалистите буди недоумени как покупната цена се оказва два пъти по-висока от пазарната и то при положение, че на два последователни аукциона ПИБ не успя да привлече нито един друг чужд или вътрешен инвеститор. 

Още по темата

Припомняме, че на 2 юли ПИБ успешно завърши процедурата по увеличение на капитала си със 195 424 000 лв., като коефициентът на обща капиталова адекватност на банката достигна 22,52% в сравнение с 19,57% към 31 март 2020 г.

„Първа инвестиционна банка“ АД бе в процедура по увеличение на капитала с до 200 млн. лв., като държавната ББР трябваше да придобие до 70% от него, стана ясно още на 12 юни 2020 г.

„Придобиването на акции на „Първа инвестиционна банка“ АД от ББР е изключително важна сделка за нас, както и за влизането ни в еврозоната", обяви в в края на юни премиерът Бойко Борисов.

Препоръката за увеличение на капитала бе направена след стрес тест на Европейската централна банка (ЕЦБ) във връзка с кандидатурата на страната ни за членство във валутния блок. Към тогавашния момент финансовата институция вече беше започнала да действа, за да запълни дупката, и си беше осигурила 130 млн. евро.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

3
 
7
 
4
red6 до: Спящият бик
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Точно така, отдалечаването от Кремъл става, като се наливат пари в руския агент доганооглу и обръчите му. Гений си ти, гений неземен.
10
 
1
 
3
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Въпросът въобще не е до ББР, а до по-нататъшната евроатлантическа интеграция на България и отдалечаването и от Кремъл. Затова комунистите газ пик.аят! Какво са 140 млн. за постигането на такава стратегическа цел като влизането в ЕРМ-2! Руски подло.ги долни!
1
 
10
 
2
red6 до: karadjata
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Тая ББР каква долна касичка на мафията е... И даже не се крият, поне от кумова срама.
1
 
13
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Трябва да се разследва цялата дейност на ББР и всички отпуснати кредити за над един милион лева. На кого са дадени и как се обслужват има ли просрочени кредити и как са обезпечени, целия кредитен портфейл. Че работата на тази държавна банка много замириса, да не се окаже следващото КТБ ( лично за мен няма да е изненада). Кой и при какви условия е отпуснал много милионен кредит на фалиралото Спарки Елтос АД? Колко още такива кредити за стотици милиони са раздавани? На кой и от кого? Пълна ревизия на ББР това е нужно да се направи.

Още от Икономика и политика
Бедните българи са се увеличили с 28 хил. в периода 2008 - 2020 г.