IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисия ще обсъжда Столична община да управлява лифтовете на Витоша

Планът за управление на парка е изработен, но има забележки към него

09:59 | 06.07.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: ДПП &quot;Витоша&quot;</em></p>

Снимка: ДПП "Витоша"

Всички дейности, свързани с достъпа до Природен парк "Витоша", в това число и въжените линии, трябва да бъдат под шапката на общината. Същото важи и за всички съоръжения за спорт, отдих и туризъм в планината. Това казва в интервю за БТА Симеон Славчев, общински съветник и зам.-председател на ПП "Движение 21". Той е член на временната комисия за анализ на състоянието на природния парк в Столичния общински съвет, създадена през март 2016 г.

Тази дискусия тепърва предстои във временната комисия и в Столичния общински съвет, уточнява  Славчев.

Той коментира, че проблемите с Витоша стоят от доста време нерешени. И допълва, че със създаването на "Политическа група 5" в Столичния общински съвет, в която влизат ПП "Движение 21", ПП "Глас народен" и ПП "Зелените" общинските съветници от групата са си поставили за цел да започнат да решават тези проблеми.

„В диалог с останалите политически групи в СОС решихме, че е необходимо да се създаде специална временна комисия за анализ на съществуващите проблеми, свързани с целогодишния достъп до Природен парк "Витоша" на граждани с цел туризъм, отдих и спорт и изработване на предложения и мерки за решаване на тези проблеми“, казва общинският съветник.

По думите му вече е постигнат политически консенсус по тази тема и е налице политическа воля всички проблеми в природния парк да бъдат решени. 

Вече е оптимизиран градският транспорт до планината и Центърът за градска мобилност е увеличил транспортните средства и интензивността на придвижване до Витоша и обратно. Успоредно с това вече са повече автобусите, които могат да превозват велосипеди, защото процентът на столичаните, които искат да се качат с велосипед до планината, значително се покачва.

Изготвен е и анализ на съществуващото състояние и собствеността в природния парк. „Предстои да съберем останалата част от информацията, за да можем да направим цялостен и пълен анализ на състоянието на Витоша“, заявява  Симеон Славчев.

В момента се анализират концесионният договор и състоянието на всяка една от въжените линии.

Според общинските съветници в този мандат на общинския съвет трябва да заработи лифтът Княжево-Копитото.

Планът за управление на Витоша е изработен, но нашата комисия има някои забележки и допълнения към него, допълва общинският съветник. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
i_hristov
преди 7 години
Аз съм кореняк софиянец и искам да имам на Витоша възможност и за зимен, и за летен спорт, който да бъде съчетан с опазена природа! Само че това не става със създаването на политически групи и с издигането на популистки лозунги и тези от типа - дайте да върнем на държавата лифтовете! Става с държавническа стратегия, воля за промяна на сегашните условия и ясни гаранции за баланс между бизнес и екология, какъвто може да се постигне на Витоша! В Европа се работи по този начин, затова са на светлинни години пред нас, за съжаление! И ходим да караме ски в Швейцария и Австрия. Инфраструктурата на Витоша е като в Косово, именно заради недопускането на подмяната на старите лифтове с нови, които са произведени през този век!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
marto76
преди 7 години
Доста популистко изказване на този анонимен общински съветник! Държавата се е доказала като лош стопанин! Да не говорим, че в бюджета на Столична община няма средства за лифтове, които са на повече от 50 години! Ако "Движение 21", "Зелените" на Прокопиев и "Глас народен" на Светльо Витков-Мерцедеса искат да заделят по някой лев от своите субсидии - това вече е друга тема, но едва ли ще им се откъсне от сърцето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още