Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Комисията по отбрана подкрепи покупката на самолетите F-16

13 от депутатите бяха "за" ратифициране на договора с Lockheed Martin Global INC, а осем бяха „против“

Комисията по отбрана подкрепи покупката на самолетите F-16

Снимка: Ройтерс

След като днес Министерският съвет предложи на Народното събрание да ратифицира Рамковото споразумение между Министерството на икономиката на България и Lockheed Martin Global INC за закупуване на  F-16 блок 70, парламентарната Комисия по отбрана подкрепи законопроекта.

Още по темата

След продължил повече от два часа дебат депутатите, в присъствието на министрите на отбраната и на икономиката Красимир Каракачанов и Емил Караниколов, в заседанието на ресорната комисия се включиха заместник-министрите на външните работи и на финансите Емилия Кралева и Росица Велкова, а така също и заместникът на Каракачанов - Атанас Запрянов, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

"За" гласуваха 13 души, "против" бяха осем, съобщи БТА. Предлаганите договори бяха аргументирани от представителите на институциите и подкрепени от ГЕРБ, ДПС и ВМРО, а срещу тях се обявиха от БСП и "Воля".

Министрите се надяват, че с Рамковото споразумение за промишленото сътрудничество F-16 блок 70 между Министерството на икономиката на България и Lockheed Martin Global INC ще се създадат  необходимите условия за изпълнение на приетия от Народното събрание актуализиран Проект за инвестиционен разход  „Придобиване на нов тип боен самолет“.

От правителството напомнят, че по време на разговорите Министерството на икономиката изрази очаквания да бъде спазен балансът между двете страни на договора – придобиването на отбранителни способности и принос за повишаване на конкурентоспособността на индустрията. Акцент беше поставен върху намерението базовите способности да бъдат надградени, така че да се създадат възможности за регионално сътрудничество за ратифициране на международните договори за придобиване на самолети F-16.

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

5
 
5
 
1
преди 2 години
кремълски РЕВ? пфу!!!

Още от Икономика и политика
Протестът на превозвачите се отлага