Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Комисията за избор на нов тип боен самолет прие финалния си доклад

Той не беше подкрепен от депутатите от БСП

Комисията за избор на нов тип боен самолет прие финалния си доклад

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет прие финалния доклад след двумесечната си работа.

Докладът беше приет с 13 гласа "за" и 6 "против". Той не беше подкрепен от депутатите от БСП, които декларираха това още в началото на днешното заседание, продължило повече от два часа.

При представянето на документа председателят на временната комисия Емил Христов посочи, че в него комисията ще предложи на Министерството на отбраната проектът за изтребителите да не бъде рестартиран от самото начало, защото има постигнати определени резултати.

"Смятаме, че можем да продължим от една определена точка, стига Министерството на отбраната и специалистите да вземат подобно решение", посочи Христов. Той добави, че най-важното е да се осигури равнопоставеност на всички участници и предвид на два пъти по-голямата финансова рамка да се направят опити за обсъждане на предложения за новопроизведени многоцелеви изтребители, така че освен конкурентност, да постигнем по-високи отбранителни способности за Българската армия.

След гласуването Емил Христов коментира пред журналисти, че ръководството на министерството ще трябва да реши на какъв етап ще бъде върната процедурата по избор на изтребители, на базата на предложенията на парламента и на оценката и предложенията, които ще дадат специалистите, работили досега по проекта. "Искрено се надяваме, че няма да се спекулира и няма да се върнат на етапа по искане за предоставяне на информация от потенциални доставчици".

Още по темата

По думите на Христов целта не е проектът да бъде рестартиран, като посочи, че в случая не става дума за комисия, която трябва да направи това. Дали проектът ще бъде рестартиран и какво ще бъде направено, ще реши Министерството на отбраната, но комисията е длъжна да направи изводи и предложения, коментира Христов. 

Докладът на временната комисия трябва да бъде приет от парламента и ще бъде изпратен на ръководството на министерството От нея настояват да не се стига до връщане в изходно положение и да не се задрасква вложения труд на толкова много експерти, положен в рамките на години. Вместо това се настоява натрупаният опит да бъде използван, включително и в другите проекти за Сухопътните войски и Военноморските сили, заяви Емил Христов.

"Ако Министерството на отбраната се съобрази с нашите препоръки и промени методиката така, както би трябвало да бъде - без да се въвежда допълнителен осми задължителен критерий, съвсем нормално е, че ще настъпи промяна и в RfP /искане за конкретно предложение/", коментира Христов в отговор на въпрос дали декласираният Ф-16 се връща обратно в надпреварата.

На реплика, че така и другите компании може да поискат да подобряват оферти и процесът ще се удължи много, Емил Христов обясни, че не знае колко дълъг ще стане процесът, но "подобряването на офертите от която и да е компания е само в интерес на България, защото това ще подобри финансовите параметри".

/БТА/

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
6
 
2
ABBA до: ing5rov
преди 1 година
Защото от американското посолство още нямат мнение къде да намерят тенекии 4-та употреба. За 3-та е ясно, от Португалия!
2
 
9
 
1
преди 1 година
И в крайна сметка какво реши комисията ... Ф16 или Грипен ? Супер са тея комисии , нищо не решават , сладка работа !

Още от Икономика и политика
Източници от германското правителство: VW избра Измир