Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Комисията за защита от дискриминация е приела 645 жалби през 2017 г.

Парламентът прие Отчета за дейността на Комисията

Комисията за защита от дискриминация е приела 645 жалби през 2017 г.

Снимка: Pixabay

През миналата година общият брой жалби, сигнали и запитвания, постъпили в Комисията за защита от дискриминация (КЗД), е 645, образуваните преписки са 300, постановените решения са 450. Това е записано в Отчета за дейността на Комисията за защита от дискриминация за 2017 г., приет от парламента, предава БТА.

От защитените признаци, преобладаващо срещани в образуваните преписки са: "лично положение" - присъства в 162 преписки; "увреждане" - в 79 преписки; "обществено положение" - в 60 преписки; "възраст" - в 36 преписки, "етническа принадлежност" - в 25 преписки; "образование" - в 25 преписки; "пол" - в 20 преписки. Много са също оплакванията за множествена дискриминация.

През изминалата година 601 са организираните открити приемни от регионалните представители на КЗД. Констатирано е повишаване на броя на гражданите, посетили офисите на КЗД и организираните приемни - от 3472 през 2016 г. до 3821 през 2017 г. 

Наблюдава се и тенденцията гражданите, след като са поставили своите проблеми пред множество институции и не са получили съдействие и решение по тях, да се обръщат към комисията пряко или чрез регионалните представители.

Юлиан Ангелов /"Обединени патриоти"/ отбеляза, че има проблем в работата на комисията. Ако две трети от решенията ти падат в българския съд, защо същестуваш, попита той.

Председателят на КЗД Ана Джумалиева коментира, че е свикнала с упреците към комисията, че тя е ненужна, непотребна и че там се харчат много милиони. Като народни представители може и да нямате нужда от КЗД, но ние сме призвани да защитаваме интересите на всички български граждани, отбеляза тя. По думите й комисията е последна надежда на хора от малките населени места, загубили вяра и доверие в институциите. Джумалиева посочи, че когато е била създадена, КЗД е била с бюджет от 3,5 млн. лева, а днес е с много по-намален бюджет от малко над 2 млн. лева и с много по-голям щат.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Investor.bg

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 7 месеца
Джумалиева, нагло същество - харчите два милиона от джоба на българите, но не помня някога да сте се задействали, когато те са подложени на брутална и нагла дискриминация в полза на хъхряците !!! Какво направихте например когато дори една министърка поиска да раздава стипендии за ТРОЙКИ само на малките напитчици?

Ю. Ангелов е прав, вие въздух не заслужавате да дишате !!!

Още от Икономика и политика
Мая Манолова: Необходим е самостоятелен закон за земеделските кооперации