Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Комитова: От 21 хил. строителни фирми в България протестират само 21

Не сме сигурни дали протестиращите пред МРРБ не са получавали заплати, каза регионалният министър

Комитова: От 21 хил. строителни фирми в България протестират само 21

Регионалният министър арх. Виолета Комитова. Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

„Има страхотно разделение между фирмите. Такива, които са получавали аванси от 1,4 млрд. лв., и такива, които не са. Което ме кара да мисля, че протестиращите пред МРРБ или не са работници, или не знам от кои фирми са. Не сме сигурни дали са получавали или не заплати. Поради тази причина няма да разговарям повече с посредници. Това до нищо не води”, каза пред Нова телевизия министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

Тя посочи, че в Агенцията на труда не се забелязват масови уволнения и съкращения в строителни фирми.

„Кризата не засегна строителния бранш. Тези хора, които казват, че нямат заплати, трябва да се представят кои са. Никой от нас не разбра кои фирми протестират, колко са тези фирми и кои са. Откъде да знаем дали е вярно, че тези хора имат или нямат заплати. Не го приемам за чиста монета", заяви Комитова.

Още по темата
"Имахме два протеста – във вторник и в петък, виждаме едно голямо разделение. Във вторник протестираха фирми, които не са получавали аванси от пътното строителство. В петък протестираха фирми, които са получили аванси в размер на 1,5 млрд. лева. Има разделение, което не сме произвели ние, а е наследство от предното управление”, обясни тя.

Комитова подчерта, че е поканила на среща собствениците на фирми, които протестират. Те са били поканени предния ден.

„Вечерта от браншовата камара ми отговориха: „Вие със собствениците няма да се срещате, фирмите си имат директори, има си и браншова организация”. Бях предупредена, че те няма да се появят, а ще се появи браншовата камара. От понеделник ще преговаряме само със собствениците на фирми. Разговорите ще бъдат открити, ние ще си уредим отношенията, но трябва да има диалог", заяви регионалният министър.

Тя показа данни за изплащане на авансови суми към няколко групи фирми. Според нея те са взели предварително 1,4 млрд. лв.,  а са изразходили 900 млн. лв.

"Нищо не им дължим. Те са взели веднъж аванс, а сега искат още 900 млн. лв. Върху аванса да им платим още? Те имат излишък, затова при тях няма съкратени работници. Когато се запознаем кои са фирмите, ще проучим и колко работници са ощетени. Защото този протест може да изпълнява няколко други задачи. Първо, да раздели протестиращите фирми. Второ - да раздели пътните строители от другите строителни фирми", каза Комитова.

"В България има над 21 хил. строителни фирми с над 155 хил. работници в тях. Те са много повече, защото това е броят на официалните. От всички 21 хил. - протестират 21 фирми, тези от пътното строителство. Останалите работят от години в пазарни условия, състезават се за поръчки, цена и качество. 21 фирми от пътния бранш от години работят без поръчки, без да се състезават, с пари, получени авансово, и с петгодишни договори. Това е допуснато от предишното ръководство и на държавата, и на АПИ. И какво се получава, разделение между фирмите", обясни тя.

Министърът подчера, че регионалното министерство иска да работи с тези български фирми, в които са заети български семейства. Според нея обаче от първия ден те воюват със служебната власт.

По-рано днес в съобщение до медиите Българската браншова камара „Пътища“ изпрати снимки на прохода „Петрохан“, заснежен и непочистен. Камарата обвинява държавата за тази ситуация.

Междувременно Камарата на строителите в България (КСБ) се присъедини към настояването на ББК „Пътища“ за оставка на служебния регионален министър Виолета Комитова и призова членовете си към протести.

"Недопустимо е ресорният министър да не знае колко строителни компании работят в България и да твърди, че те са 21 хил. За кой ли път в публичното пространство арх. Комитова "хвърля" цифри и понятия, които очевидно не разбира", се казва в позиция на КСБ.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
5
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
"Комитова подчерта, че е поканила на среща собствениците на фирми, които протестират"Тази руса женица, защо кани на среща собствениците на фирмите? Да не е решила да изкупува дяловете им? По въпроси за управлението на фирмите блондинката трябва да не споменава собственици, а оперативното ръководство!

Още от Икономика и политика
Хотелиерите у нас отчитат по-сериозен спад в приходите през октомври