IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компания за умни елмрежи привлече 6,5 млн. лева от Фонда за капиталови инвестиции

С инвестицията на дъщерното дружество на ББР IPS ще продължи научно-изследователската си дейност и ще разшири дейността си в Близкия изток и САЩ

19:32 | 05.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Интернешънъл Пауър Съплай АД&nbsp;</em></p>

Снимка: Интернешънъл Пауър Съплай АД 

Договор за инвестиция от 6,5 млн. лева подписа българската компания Интернешънъл Пауър Съплай АД (IPS) с Фонда за капиталови инвестиции (ФКИ), дъщерно дружество от групата на Българската банка за развитие. Финансирането е под формата на увеличение на капитала, а средствата са предназначени  за научно-изследователска и развойна дейност, създаване на структури и разширяване на дейността на IPS в Близкия изток и САЩ.

Investor.bg напомня, че това е четвърта сделка на Фонда, който разполага със средства от 65 млн. лева за инвестиции в дялов капитал на български компании от всички сектори с потенциал за растеж и възможности да генерират висока добавена стойност.

IPS разработва високотехнологични системи за децентрализирано електрифициране в отдалечени и труднодостъпни райони, както и умни мрежи в райони с изградена електропреносна мрежа. Най-често секторите на приложение са нефто- и газодобив, енергетика, отбрана, телекомуникации, земеделие, умни мрежи и домакинства, съобщиха от иновативната компания.

Ключова за нея е технологията EXERON, която IPS разработва в продължение на десетилетие, след което патентова в САЩ и редица други държави. EXERON предоставя цялостно умно решение за независимо, децентрализирано електрозахранване за специфични по вид обекти и селища, като добива енергия от възобновяеми източници, управлява различни технологии за съхранение на енергия, и интелигентно разпределя мощностите към различни по вид товари и консуматори.

„За нас е привилегия да имаме подкрепата на държавния Фонд за капиталови инвестиции в акционерната ни структура. Инвестицията ще изиграе ключова роля в експанзията на компанията в САЩ и Близкия изток, както и ще ни позволи да продължаваме да влагаме средства в научно-изследователска и развойна дейност, което ще осигури най-добро конкурентно предимство на международните пазари", убеден е Александър Рангелов, изпълнителен директор на IPS.

Той посочи, че всички развити държави имат собствени инвестиционни фондове за инвестиции във високотехнологични компании, които са много важни за бъдещото ускорено развитие на местните икономики.

„Сигналът, който даваме в момента на нашите чуждестранни партньори и клиенти е ключов и показва отношението на държавата към българската компания, което от своя страна изгражда изключително доверие. Вече получихме и поздравления за сделката от Публичния Инвестиционен Фонд (PIF) на Саудитска Арабия и от държавния фонд на Бахрейн, които ще разчитат още повече на IPS за по-мащабно ангажиране на местния пазар. Благодаря на Фонда за доверието, както и на Endeavor България за активното съдействие за реализирането на сделката”, коментира сделката Рангелов.

От своя страна Николай Димитров, председател на съвета на директорите на ФКИ и изпълнителен директор на ББР подчерта, че Фондът подпомага екосистемата на дялови инвестиции в страната чрез развиване на партньорства и възможности за ко-инвестиции с други фондове за дялово финансиране.

„Следвайки точно тази стратегия подкрепяме IPS - компания доказала потенциала си на международните пазари“, отбеляза банкерът.

Още през 2015 г. българската компания IPS набира финансиране от 4 млн. лева от фондовете за дялови инвестиции - българския BlackPeak Capital и американския PostScriptum, а през 2017 г. привлича още 20 млн. лева от гръцкия индустриален холдинг Mytilineos. През 2019 г. в Сан Франциско Александър Рангелов успешно преминава през селекционния процес на Endeavor и е приет в глобалната предприемаческа мрежа на организацията.

IPS има работещи системи в 58 държави, като основния фокус през последните години са пазарите в Близкия изток, където компанията има партньорски отношения със знакови клиенти като Saudi Aramco, Saudi Telecom и МВР на Кралство Саудитска Арабия, Abu Dhabi Police и Dubai Police в Обединени Арабски Емирства и др.

IPS има споразумение за стратегическо партньорство с TAQNIA (собственост на Публичния Инвестиционен Фонд (PIF) на Саудитска Арабия) и e ексклузивен партньор на Кралство Бахрейн за националната програма за ВЕИ и умни мрежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още