IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компроментирана ли е процедурата по избора на Гешев за главен прокурор?

Иван Гешев показа воля и желание да се бори с тежката престъпност, твърди представляващият ВСС

12:26 | 25.10.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Кампанията за избора на главен прокурор е била по-скоро политическа, а не професионална, заяви пред БНР Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията.

Според него и недопустимо граждани да създават дискомфорт на други хора, недопустимо е и центърът на София да се затвори с полицейска охрана и проверка на самоличността. 

“По-недопустимо е ескалацията на напрежението, която доведе до тези неща и за която вина имат институциите, които трябваше да си свършат работата по-рано, в това число и ВСС. В момента хората говорят за блокирания Орлов мост, говорят за снимките на Гешев и лицата от - то не е протест, то е манифестацията в подкрепа. Никой не говори съдържателно“, каза Марков. 

Според Емил Дечев от Съюза на съдиите изборът на нов главен прокурор е „безпрецедентен“ и в този процес е имало логика. „В началото на т.н. „български преход”, когато се приемаше Конституцията – вниманието на обществото беше съсредоточено върху това какъв да бъде президентът. Тогава съдебната власт остана встрани от обществения дебат”, коментира юристът в ефира на bTV. Адвокат Людмил Рангелов посочи, че не очаква изненада при втората част от процедурата по назначаване – издаването на президентския указ. Според него няма разумна причина да се очаква Радев да не го подпише. „Ако откаже да подпише и върне процедурата – ще се повтори същият резултат”, заяви Рангелов, който също бе гост в студиото.

Дечев припомни, че президентът Петър Стоянов е отказвал да подпише указа по назначаването на Бойко Рашков за главен прокурор, а след промени в закона се е появил нов кандидат – Никола Филчев. „Изборът беше перфектен от формална гледна точка. Справедливостта е усещане, което всеки има сам за себе си. Процедурата не е обявена непременно като състезание, тя е такава, каквато е регламентирана, и беше изпълнена. Да, по-добре е да има няколко кандидати, но ограниченият брой кандидати е заложен в Закона за съдебната власт”, посочи Рангелов.

Иван Гешев е избран съгласно Закона за съдебната власт, а по време на изслушването му вчера е показал воля и желание да се бори с тежката престъпност. Това каза по-рано пред bTV представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

Той уточни, че президентът е задължен да подпише указ за назначаването му.

„Засега не са разписани конкретни правила в тази посока (оттегляне на кандидатурата, заради гражданското недоволство – бел. ред), предстои да бъдат разписани такива правила. Надявам се там да има възможност за освобождаване от длъжност на тези тримата субекти – двамата председатели на върховните съдилища и главния прокурор. (…) Действително досега не имало толкова голямо напрежение относно избор на главен прокурор или пък на председател на Върховния съвет. (…) Едно от важните изисквания на обществото е за повече справедливост, а той (Гешев – бел. ред.) даде заявка да я постигне”, каза още представляващият ВСС.

Движението при Орлов мост беше освободено малко преди 7 часа сутринта, но от МВР съветват шофьорите да използват алтернативни маршрути вместо възловото кръстовище. На мястото цяла нощ останаха протестиращи срещу избора на Иван Гешев за нов главен прокурор.

Движението през Орлов мост официално бе пуснато след близо 24-часова блокада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
megiddo
преди 4 години
Гешката е назначен да закриля бандитите Боци *** и Шиши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
vladtepes
преди 4 години
Гешев е юрист-милиционер с висше милиционерско образование и няма необходимата юридическа подготовка за прокурор камо ли главен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още