IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Концесията на централната жп гара София ще се обмисля след 2015 г.

Дотогава гарата ще бъде модернизирана и напълно обновена по европейски стандарти, заяви министър Ивайло Московски

15:09 | 09.01.13 г.
Концесията на централната жп гара София ще се обмисля след 2015 г.

Все още не е напълно сигурно дали в бъдеще Централна железопътна гара София ще бъде отдадена на концесия, каквато се коментираше през лятото на имналата година. За това загатна министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски днес пред журналисти, съобщи агенция „Фокус“.

Московски коментира, че гарата първо ще бъде модернизирана и реновирана, а чак след това ще бъде помислено дали вариантът да бъде отдадена на концесия е наистина удачен.

Транспортният министър припомни, че към момента Централна гара София е в процедура по избор на изпълнител за нейната модернизация и реконструкция.

Средствата за ремонта на софийската централна гара ще бъдат предоставени по оперативна програма "Транспорт".  Срокът за строителството е 26 месеца, което означава, че към края на 2015 г. ще имаме нова, напълно обновена и по европейски стандарти гара.

„В момента вървят процедури за концесиониране на гара Пловдив и гара Варна. Разбира се, където има заявен инвестиционен интерес, сме готови и други гари да бъдат предложени за публично-частно партньорство”, допълни Московски.

Той посочи още, че е подготвена концесия за цялото летище Пловдив, защото само като карго терминал не е имало инвестиционен интерес. Подготвя се и процедура за летище София и за летището в Балчик, но в момента тече изготвянето на анализ от нает консултант.

В тази връзка ресорният министър на транспорта обясни, че въпросният анализ трябва да покаже кой вариант би бил икономически най-ефективен – процедурата да бъде пусната едновременно за летище София и летище Балчик или двата авиотерминала да бъдат предоставени поотделно.

По негови думи всички започнати процедури, ще бъдат приключени по време на това управление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още