IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Концесионираните инфраструктурни обекти ще донесат 1 млрд. лв. инвестиции

За приватизацията на БДЖ “Товарни превози” се очакват инвеститори от Русия, Турция и Китай

11:32 | 25.06.12 г. 2
Концесионираните инфраструктурни обекти ще донесат 1 млрд. лв. инвестиции

Държавата ще получи близо 1 млрд. лв. от концесионираните до момента десет инфраструктурни обекти, съобщи днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на конференция, посветена на перспективите за развитие на чуждестранните инвестиции в секторите транспорт, логистика и машиностроене в България.

Двете летища във Варна и Бургас са сред концесионните обекти. “В началото те имаха известни трудности при изпълняването на инвестиционната си програма, но до края на тази година се очаква да покажат положителен резултат”, каза Московски. 

Подготвят се и концесионни процедури за няколко много важни обекти, които могат да привлекат чуждестранни инвестиции, като един от тях е Летище София, както и летищата в Пловдив и Русе, обяви Московски.

За предстояща концесия се подготвя и пристанище Варна, започнали са и процедури и за няколко железопътни гари.

На въпрос за приватизацията на БДЖ “Товарни превози” Московски отговори, че засега няма сигурен инвеститор.  “Възлагаме големи надежди на приватизацията на БДЖ "Товарни превози", защото е един от ключовите елементи в плана за преструктуриране на железниците”, каза транспортният министър.

“Дочувам слухове, че водещ играч в приватизацията ще бъде руски инвеститор, но информацията не е потвърдена. При всички положения очакваме предложения и от Китай и от Турция”, допълни Ивайло Московски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 11 години
Браво Московски Не спирай с концесионирането Държавата е лош стопанин и генерира само скандали и корупция Всичко което е възможно на концесия - летища пристанища ж.п гари и жп линии мини и добив на природни богатства Завършени части от магистралите също на концесия Не са ли ти казали че магистралите освен да се строят трябва и да се потдържат Единственото което трябва да направиш е добри концесионни договори които да защитават обществените интереси Знам че имаш много противници и плямпачи против концесиите но ти си пич - ще издържиш Когато бъдат осъществени концесиите ще се изненадаш колко много инвестиции ще влязат в страната -милиарди Чаооо Желая ти успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
Новите бонуси за администрацията ще се осигуряват и от концесионните приходи. Допълнителните суми към заплатите на държавните служители, които се очаква да влязат в сила от първи юли тази година, ще се осигурят от преразпределение на средствата мужду пет министерствата, които имат допълнителни приходи, например от концесии, без да се налага корекция в бюджета. Това съобщи министърът на финансите Симеон Дянков
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още