Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Конфиденциалната кореспонденция между RWE и НЕК

Не сме крили документите, заяви икономическият министър Делян Добрев след разкритията на премиера Борисов

Конфиденциалната кореспонденция между RWE и НЕК

Министър Добрев представи копия на "секретните" документи и на журналистите. Снимка: Investor.bg

Писмената кореспонденция между ръководството на немската компания RWE и Национална електрическа компания (НЕК) е била конфиденциална. Ние имахме информация за нея още преди време, но едва днес ми бе съобщено от правния ни отдел, че въпросните документи могат да станат публични, защото вече е изтекъл договорът за конфиденциалност между RWE и НЕК.

Това обясни министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, по време на извънреден брифинг, на който той представи въпросните документи, в които е описано, че финансирането на АЕЦ „Белене“ от българска страна трябва да бъде 5,4 млрд. евро. Тази сума е изчислена и представена от RWE, която посочва още, че стойността на целия проект е 10,4 млрд. евро.

Добрев представи въпросните писма, както и подписани договори между RWE, НЕК и министъра на икономиката и енергетиката по време на предишното правителство – Петър Димитров. Кореспонденцията ясно показва, че управляващите по времето на „Тройната коалиция“ са били наясно за стойността на проекта за централата, както и причините, които са накарали RWE да се оттегли от проекта.

„Станишев трябва да престане да обвинява сегашното правителство за оттеглянето на RWE, както и да посочва неистинни суми за стойността на „Белене“, коментира Добрев.

Икономическият министър цитира един от въпросните документи, който ясно показва, че всъщност RWE е взела решение да се оттегли от проекта дни преди избирането на ГЕРБ за парламентарна власт.

Още по темата

Въпросният документ е с дата 13 юли 2009 година. В него се посочва, че към настоящия момент българската страна не е успяла да представи информация откъде ще се снабди с нужните 5,4 млрд. евро за да финансира изграждането на АЕЦ „Белене“ - проект, в който по договор НЕК трябва да държи дял от 51%. В писмото на RWE до изпълнителният директор на НЕК Любомир Велков се посочва, че ако до 21 август 2009 година не бъдат получени обратни данни за произхода на българското финансиране, писмото може да се приеме, като „предизвестие за оттегляне от проекта“.

„Станишев многократно обвини сегашното правителство за оттеглянето на RWE, но истината е, че немската компания е решила да не участва още по време на предишния кабинет“, заяви ресорният министър.

Добрев показа и още няколко документа, в които се посочва, че НЕК не може да намери нужното финансиране за изграждане на централата, както и  писма от страна на RWE,  които настойчиво искат да им бъде дадена информация откъде нашата държава ще успее да намери сумата от 5,4 млрд. евро, за да изпълни своята част от инвестицонното обещание.

Окончателното писмо от немската компания е от дата 27 октомври 2009 г. В него RWE заявява, че след множество опити от страна на ръководството й съвместно с правителството на Бойко Борисов, да бъдат потърсени начини за реализирането на проекта,  дружеството се оттегля от участието си в строежа на АЕЦ „Белене“.

По статията работиха: автор Елена Калпакчиева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

3
 
0
 
10
aleksandar.nikolov до: rumen221
преди 7 години
Руменчо, явно много се е объркал. На всяка тема за Белене, той „копи-пейства” едни и същи глупости воден от пролетаритската мъдрост „че една лъжа повторена 100 пъти става истина”. Или перафразирано с днешна дата „100 пъти пейстни по форомите ти и себе си поне излъжи”.
3
 
0
 
9
aleksandar.nikolov до: rumen221
преди 7 години
Руменчо, явно много се е объркал. На всяка тема за Белене, той „копи-пейства” едни и същи глупости воден от пролетаритската мъдрост „че една лъжа повторена 100 пъти става истина”. Или перафразирано с днешна дата „100 пъти пейстни по форомите ти и себе си поне излъжи”.
2
 
12
 
8
deant до: supertrader
преди 7 години
Няма профилна снимка
Айде ние ще спасим света от липсата на енергия. Трейдър от тебе не очаквах толкова плосък аргумент. Аз ще гласувам за АЕЦ само ако ВЕДНАГА се унищожат ЕРП-тата и електропреносната мрежа се върне на България, със символична цена на тока, за да се покриват разходите за мрежа,заплати,ядрено гориво и малко за иновации. БЕЗ ПЕЧАЛБАРСТВО на частници. Не ми говорете за свободен пазар. Свободния пазар го има във всички останали сектори.Робството на чужди фирми монополи НЕ Е СВОБОДЕН ПАЗАР!
7
 
7
 
7
преди 7 години
Няма профилна снимка
Герб да се вземат в ръце и да намерят парите за построяване на централата, защото няма друг начин по безопасно да се произвежда енергия. Петрола се харчи много сериозно и ще дойде време - да няма петрол !!!! Колкото повече можем да си помогнем с друга енергия - толкова по добре..Гласувайте - ЗА ! постояване на нова атомна централа..рано е още и не е изградено такова общество, в което да може да се позволи използване на друт начин за добив на енергия, който е опасен за екосистемата..има начин но не сме изградили такава цивилизация, че да може да се позволи, киселинните дъждове за няколко десетилетия, ще скапят равновесието в екосистемата на планетата и ще се самоунищожим..затова ядрената енергия е по безопасна.
4
 
6
 
6
Jimmy до: vam345
преди 7 години
На Позитано 20 учат по-друга математика ;-)))

Още от Икономика и политика
Унгария постави България в списъка с рисковите страни по отношение на COVID-19