IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конкуренция на НЗОК ще реши проблемите, твърди Хасан Адемов

Докато има един източник на финансиране, остават изкушенията за злоупотреби, твърди депутатът

17:43 | 13.08.15 г.
Конкуренция на НЗОК ще реши проблемите, твърди Хасан Адемов

Проблемът с финансовите злоупотреби и неефективното разходване на пари от НЗОК може да се реши, само когато Касата бъде поставена в конкурентна среда. Това каза пред БНР Хасан Адемов, член на здравната комисия в парламента в коментар на данните от отчета на Националната здравноосигурителна каса за 2014 г.

Според отчета, внесен на 31 юли в Народното събрание, само в 30 от 300 болници не са открити нарушения. За миналата година всички извършени медицински дейности са заплатени изцяло на лечебните заведения. За сметка на това бюджетът на Касата е бил актуализиран два пъти - общо с 325 милиона лева.

Само с глоби проблемът с ефективността на харчовете едва ли ще се реши, защото е важна по-скоро превенцията и спазването на стандартите, каза Адемов.

За ДПС решението на проблема с ефективното разходване на средствата минава през механизъм за няколко източника на финансиране на системата, тоест поставянето на НЗОК в условията на конкуренция. Според Адемов тогава контролът ще бъде голям и няма как болниците да си позволят подобни нарушения, защото веднага ще бъдат прекратени договорите им.

По думите на Хасан Адемов анализът на нарушенията показва, че те се повтарят през всички години, откакто съществува Здравна каса. Те водят до източване на фонда, коментира Адемов.

„За съжаление, на база предписанията и административните наказания, наложени от контролиращите органи, не се вземат мерки от страна на лечебните заведения", заяви Адемов. Той допълни, че освен липсата на конкуренция, проблем остава и липсата на по-строг контрол.

Най-често повтарящите се грешки са свързани с нарушения при приемане на болните в лечебните заведения, при изписването, има и нарушения на алгоритъма при диагностично-лечебния процес, каза депутатът от ДПС.

Той отчете, че болниците се изкушават да приемат повече пациенти, защото заплатите на медицинските специалисти зависят от броя на приетите.

По негово мнение независимо кое правителство управлява в следващите години, няма как парите за здраве да бъдат увеличени, а основният въпрос е в рационалното им изразходване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още