IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конкурс с един участник

В надпреварата за приватизацията на ВМЗ-Сопот остана само „Емко“ ЕООД

14:48 | 05.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Приватизацията на ВМЗ-Сопот е важна за неговото спасение. Снимка: <em>ВМЗ-Сопот</em></p>

Приватизацията на ВМЗ-Сопот е важна за неговото спасение. Снимка: ВМЗ-Сопот

Само „Емко“ ЕООД продължава в процедурата за приватизация на Вазовските машиностроителни заводи в Сопот, след като останалите двама кандидати - „Сейдж консултантс“ АД и „Дунарит“ АД, отпадат от процедурата, защото не отговарят на условията, поставени от Агенцията за приватизация и следприватизационен конрол (АПСК), съобщиха от ведомството.

От агенцията уточняват, че към момента са поискали разяснения по подадените от „Емко“ ЕООД документи за съответствие с предварителни квалификационни изисквания. 

"Това, че само "Емко" е допуснато напред в процедурата, не значи със сигурност и на 100%, че ще спечели. Още е твърде рано да се правят прогнози, все още не сме му издали сертификат", коментираха пред Investor.bg от приватизационното ведомство.

Според условията на конкурса кандидатите могат да бъдат само стратегически инвеститори. Оборотите им за последните три години трябва да са поне 120 млн. лв. на година, като приходите може да са не само от военна продукция. Освен това купувачът трябва да запази средния брой служители (между 3200 и 3500 души) за срок от три години и да изплати публичните задължения на дружеството при самото прехвърляне на акциите.

Припомняме, че на 29 октомври изтече срокът за подаване на така наречените „ документи за съответствие с предварителните квалификационни изисквания“ от участниците в конкурсната процедура. Тогава и тримата кандидат-приватизатори подадоха документи, а през следващите няколко дни агенцията трябваше да направи анализ на тяхното финансово състояние, за да провери дали отговарят на поставените от държавата и от агенцията критерии за бъдещия инвеститор.

По данни на икономическото министерство дълговете на "ВМЗ" са на стойност над 150 млн. лв., от които 47 млн. лв. са публичните, които новият собственик трябва да плати.

Българският производител "Емко" има обороти от 163,2 млн. лв. през последните три години. Компанията е създадена през 1992 г. и е специализирана в производството на широка гама боеприпаси, основно артилерийски и взриватели, и има международен сертификат за търговия с оръжие. Производството е концентрирано в Трявна, а малка част - в Монтана.

Проверка в Търговския регистър показва, че едноличен собственик на компанията е предприемачът Емилиян Гебрев. Кариерата му започва в държавната компания за търговия с оръжие "Кинтекс" и има дългогодишен опит в бранша.

Наскоро изпълнителният директор на АПСК Емил Караниколов пое ангажимента до края на месец ноември т.г приватизационната агенция да има получена оферта от бъдещия инвеститор във ВМЗ-Сопот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още