IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консервната промишленост у нас е в застой, разчита на износ

През последните месеци за продажба са обявени три консервни компании, сочи справка на Investor.bg

08:21 | 17.04.13 г. 2
Консервната промишленост у нас е в застой, разчита на износ

През 2012 година консервната индустрия остава в застой и се крепи, макар и трудно, разчитайки основно на износа, сподели пред Investor.bg председателят на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци Константин Ламбрев. Над 50% от продукцията е предназначена за износ, допълни той.

На вътрешните пазари обаче потреблението е на минимални нива, цените на продукцията се запазват, въпреки поскъпването на енергоносителите и по тази причина липсва развитие в сектора.

Въпреки подкрепата на износа, 2012 година е трудна за сектора и доказателства за това са и няколкото обяви за продажба на предприятия в сектора. Справка в сайта businessesforsale.com показа, че през последните месеци за продажба са обявени три консервни компании, като най-голямата от тях е в Пловдивска област. Обявената цена е 28,6 млн. евро.

Само преди броени седмици, на 14 март, пък беше проведен търг за продажбата на имущество на обявения в несъстоятелност консервен завод „Реал Консервен България“, разположен в пазарджишкото село Звъничево.

Вносна ли е лютеницата?

Що се отнася до суровините, използвани в индустрията, Ламбрев беше категоричен, че производителите се опитват да използват максимално български плодове и зеленчуци.

Производителите на плодови консерви обаче трудно намират наши суровини и се налага внос на праскови от Гърция, например. Проблем се оказва и намирането на череши и вишни, оплакват се от бранша.

От години доматеното пюре е внос, но като цяло производството на зеленчуци се задържа и повечето консерви с капии, патладжани и пресни домати са произведени с български зеленчуци, категоричен беше Ламбрев. Той обясни още, че се използват и вносни зеленчуци, но това не е тенденция, а за покриване на липси на пазара, породени от неблагоприятните метеорологични условия.

В същото време ситуацията за производителите на зеленчуци и плодове не е по-благоприятна. Тези земеделски производители не ползват европейските плащания за единица площ. България е получила нотификация за национална програма в помощ за качествени плодове и зеленчуци.

Средствата трябваше да бъдат изплатени още на 15 март, но срокът беше удължен с месец. 

Бъдещето на консервата

Бъдещето на консервната индустрия е в разработването на потенциални пазари, смята още председателят на браншовата организация. Той разказа за проекта за популяризиране на плодовете и зеленчуците, реализиран от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, насочен към пазарите в Германия, Полша и Румъния.

Германия е много интересен пазар, с голям потенциал, но българските производители не са добре познати. В момента тече втората година от проекта и предстои още много работа, смята Ламбрев. На този етап са реализирани участия на панаири, реклами и запознаване на хората от бизнеса с българската индустрия.

Ефектът е трудно да бъде преценен от досегашните действия, но вече има подписани няколко договора за доставка по време на участията на панаирите.

За Константин Ламбрев сериозното производство на биоконсерви все още трудно може да бъде реализирано у нас, защото липсва достатъчно суровинна база.

„Ние трудно получаваме договореното количество суровини от конвенционалните производители, какво остава за биологичните“, допълни той, коментирайки по-ограниченото производство при използването на биологични практики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
На мутрите но и не само на тях.Спомняте ли си какво беше съотношението на българско производство спрямо внос от Турция когато ДПС участваше в правителство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
melon
преди 10 години
Да благодарим на мутрите за положението, да което докараха тази област!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още