IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Константин Проданов замества Георги Първанов начело на АБВ

Партията ще се промени радикално, но няма да залита към крайното ляво, коментира новият председател

17:33 | 15.01.17 г.
<p>
	Константин Проданов. Снимка: <em>АБВ</em></p>

Константин Проданов. Снимка: АБВ

След гласуване Константин Проданов бе избран за нов лидер на АБВ от делегатите на Втория конгрес на партията., предаде телевизия Bulgaria On Air. Финансистът заменя на поста президента Георги Първанов (2002-2012 година), който по-рано днес окончателно обяви оттеглянето си от оперативната политика.

Заедно с Първанов се оттеглят и заместниците му Ивайло Калфин и Румен Петков.

Новоизбраният лидер заяви в първата си реч, че се налага АБВ да се промени радикално. Той обаче бе категоричен, че партията няма да залита в крайното ляво.

"В организиционно отношение постигнахме много. Променената ситуцация налага търсене на нови форми на комуникации с хората. Трябва да се върнем към синтеза на идеи отдолу нагоре и то със силно гражданско участие", заяви Проданов.

Той бе категоричен, че АБВ трябва да се разграничи от ГЕРБ и да търси консолидация с лявото пространство. Според него не бива да има нито явна, нито тайна коалиция с партията на Бойко Борисов.

"Скъпи приятели, днес не е моят бенефисен мач. Няма да окача бутонките на пирона. Готов съм за политическия маратон, който ни чака. Днес аз се оттеглям от оперативната политика. Няма да заемам ръководни постове. Правим крачка назад и даваме шанс на партията да избере необременени от политиката колеги", заяви Георги Първанов пред симпатизантите на АБВ по-рано днес.

За неговия пост бяха номинирани още и Трендафил Величков, Мариана Тодорова, Марин Киров. Малко по-късно те бяха избрани за заместници на Константин Проданов, съобщиха от АБВ. За зам.-председател на партията беше одобрен и Христо Михайлов.

Ивайло Калфин и Румен Петков пък стават членове на Изпълнителното бюро на партията. 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още