IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конституционният съд остави в сила Националната здравна карта

Държавата има право да разпределя ограничения ресурс за здравеопазване ефективно, смятат съдиите

16:49 | 28.06.16 г.
Конституционният съд остави в сила Националната здравна карта

Конституционният съд оставя в сила Националната здравна карта, става ясно от решение, публикувано на сайта на съда.

Припомняме, че Националната здравна карта, която определя потребностите от медицинска помощ по региони, беше приета преди няколко месеца. Депутати от БСП и ДПС обаче решиха да атакуват текстовете от Закона за лечебните заведения, които регламентират документа, пред Конституционния съд.

Съдът смята, че законовата уредба поставя акцент върху лечебните заведения като субекти, разходващи публичен ресурс, а не като действащи на свободния пазар изпълнители на медицински дейности.

В решението се посочва, че „изпълнението на задължението на държавата да формира и осъществява такава здравна политика, че да осигури еднакъв достъп на всички до медицински грижи, е динамична материя, която налага непрекъснато балансиране между краткосрочни и дългосрочни интереси на участниците в здравното осигуряване“.

Според съда текстовете от Закона за лечебните заведения не противоречат на Конституцията, защото публичният ресурс е ограничен и държавата трябва да го разпределя ефективно, а пазарът не може да отговори на социалната потребност от справедливост, което предполага интервенция от страна на институциите.

Съдиите подчертават, че законодателят предоставя на изпълнителната власт със свой акт да уреди критериите и реда за поддържане на равновесието на интересите при гарантиране на здравето на хората като публично благо.

Съдът смята още, че лечебните заведения, с които районните здравни каси няма да сключат договор, не са лишени от участие на специфичния пазар на медицински дейности, а участието им е само временно ограничено. „При ограничен публичен финансов ресурс пределите на икономическата свобода могат да бъдат стеснени за определен период, без лечебните заведения да бъдат изцяло лишени от ползите, произтичащи от дейността им“, заключава се в решението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още