IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конституционният съд отхвърли искането срещу договора за 16 млрд. лв. дълг

Магистратите ще разгледат по същество конституционно дело по Закона за здравното осигуряване

17:33 | 29.09.15 г.
Конституционният съд отхвърли искането срещу договора за 16 млрд. лв. дълг

Конституционният съд отхвърли искането на 48 депутати, които през юни внесоха искане срещу ратификацията на договора за посредничество, по който България има възможност да изтегли заем от 16 млрд. лева. Това се казва в съобщение на сайта на институцията.

Припомняме, че през февруари Народното събрание прие на първо четене ратификацията на договора на правителството за дилърство със Citigroup Global Markets Ltd., HSBC Plc., Societe Generale и Unicredit Bank AG за България за издаване на облигации на стойност 16 млрд. лева. Правителството обоснова тогава новия дълг с нуждата от погасяването на стари задължения. 

През лятото Парламентарната група на БСП внесе в Конституционния съд искане срещу решението, с помощта на събрани подписи и от АБВ, както и нечленуващия в парламентарна група Велизар Енчев.

Днес съдът се е произнесъл по конституционното дело и е отхвърлил искането на депутатите за установяване на противоконституционност на ратификацията на договора, подписан на на 6 февруари 2015 г.

Решението е прието единодушно с 11 гласа.

На същото заседание Съдът е допуснал за разглеждане по същество конституционно дело, образувано по искане на 61 народни представители от 43-то Народно събрание, по Закона за здравното осигуряване. През юли социалистите атакуваха два текста от закона. Единият е за разделянето на здравно-осигурителния пакет на основен и допълнителен и вторият заради това, че държавата не си плаща вноските.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още