Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Kонституционният съд: Пpeзидeнтът не може да се разследва по време на мандат

Дали има „държавна измяна“ или „нарушение на Конституцията“ може да прецени само парламентът, решиха единодушно конституционните съдии

Kонституционният съд: Пpeзидeнтът не може да се разследва по време на мандат

Снимка: Pixabay

Koнcтитyциoнният съд реши, че по време на мандата си пpeзидeнтът и вицeпpeзидeнтът нe мoгaт дa ca oбeкт нa пpoвepки и paзcлeдвaния, нито да им ce пoвдигaт oбвинeния, пише на сайта на юридическото ведомство.

Още по темата

Делото беше образувано по искане на главния прокурор Иван Гешев в началото на годината за тълкуване текст от основния закон, свързан с имунитета на президента и вицепрезидента.

Конституционните съдии са категорични, че съдържанието на понятието „държавна измяна" според Конституцията не е тъждествено със съдържанието на понятието „измяна" на Наказателния кодекс.

Като „държавна измяна" следва да бъдат разбирани други престъпления против Републиката, които държавният глава би могъл да осъществи при изпълнение на конституционно възложените му функции, се посочва в решението на съдиите.

Конкретна преценка, дали за „държавна измяна“ или „нарушение на Конституцията“ могат да отговарят президентът или вицепрезидентът, може да прави единствено Народното събрание, „което само̀ решава дали да повдигне обвинение“.

Съдиите са написали в решението си, че възбуждането на наказателно преследване е дейност на органите на досъдебното производство.

При откриване на данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента забраната да бъде възбудено наказателно преследване не препятства започването на наказателно производство.

Решението на Конституционният съд е единодушно.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Мониторингът по Механизма за сътрудничество и проверка за България засега остава