IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конституционният съд прие доказателствата за двойното гражданство на Кирил Петков

Отхвърлено е искането му за събиране на други доказателства по казуса

17:27 | 12.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Конституционният съд (КС) е приел писмените доказателства по казуса с двойното гражданство на бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков.

Предстои конституционните съдии да установят кога точно канадските власти са взели решението, според което Кирил Петков вече не е поданик на Канада. Преди дни стана ясно, че в документа, предоставен от Петков, пише, че той е престанал да е канадски гражданин от 20 август тази година.

Приетите писмени доказателства ще бъдат публикувани заедно с определението на страницата на съда в интернет по партидата на конституционното дело със заличаване на личните данни, се посочва в решението на съда.

Със същото определение Конституционният съд остави без уважение искането на Кирил Петков за конституирането му като заинтересована страна по делото и без разглеждане искането му за събиране на други доказателства.

Конституционният съд отказа да изслуша Петков по делото за двойното му гражданство с мотив, че като заинтересовани страни могат да се конституират - при това при определени хипотези, само действащ народен представител и действащ президент или вицепрезидент, предава БНР.

Отхвърлено е било и искането на Петков по делото за гражданството му да се изиска становище от експерт по международно публично право.

Образувайки делото, съдът поиска документи от президента, министерствата на правосъдието и на външните работи и от самия Кирил Петков. 

Съдът няма срок, в който да обяви решението си, но очакванията са това да стане преди изборите на 14 ноември.

Конституционният съд беше сезиран от 55 народни представители от ГЕРБ от 46-ото Народно събрание с искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев от 10 май в частта, свързана с назначаването на Кирил Петков за министър в служебния кабинет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още