IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Контролира ли Агенция “Митници” вноса на диви животни

Държавата трябва да започне да търси отговорност от търговеца, препоръчват Явор Гечев от Фондация „Четири лапи“ и екоекспертът Руслан Сербезов

12:30 | 07.02.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Контролира ли Агенция “Митници” вноса на диви животни

Дивите животни трябва да бъдат спирани още при митническата проверка и държавата да започне да търси отговорност от търговеца. Има практика те да бъдат връщани в страната, от която идват, но това трябва да се случва именно на ниво Агенция "Митници“. Това препоръча екоекспертът Руслан Сербезов в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Проблемът според него е, че държавата реагира едва след като животното вече е при собственика си, въпреки че Агенция “Митници” трябва да следи вноса на диви животни.

Според Явор Гечев от Фондация „Четири лапи“ липси в законовите текстове няма. „Според закона, след закупуването на дивото животно, то се регистрира в Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ). Регулацията трябва да се изпълнява обаче още при вноса. Много по-лесно е да се конфискува животното тогава и да се наложи съответната глоба. Инспекторите няма как да влязат в дома на собственика и да му отнемат животното, процедурата става много по-тромава“, убеден е Гечев.

За пример той даде опит на фондацията за закупуване на диво животно от онлайн търговец, като процесът по думите му се оказва “изключително лесен”.

„След като собствениците на тези сайтове не въвеждат ограничения, държавата трябва да се намеси. Незаконната търговия с диви животни заема трето място като обем след търговията с наркотици и оръжие“, информира екологът.

Повод за разговора бяха няколко случай от последните седмици на свободно разхождащи се диви животни в страната. В края на миналия месец жители на Пловдив станаха свидетели на разходка на каракал в близост до хотел "Марица". Малко по-късно стана ясно, че животното е отглеждано в домашни условия и не е регистрирано в РИОСВ. В началото на седмицата змия избяга от зоомагазин в пловдивски мол. 

Повече от разговора вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Liky12
преди 5 години
А няма ли да е най-лесно ако просто се направи законна търгувията с диви животни и се наложат изисквания и данъци разбира се ? Тогава няма ли да е хем решен проблема хем и пари в хазната ще идват ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още