IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Координационен борд ще води преговорите по време председателството

Той ще гарантира оперативното проследяване на преговорния процес в рамките на Съвета

12:48 | 30.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерският съвет одобри създаването на Координационен борд по въпросите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, съобщиха от правителствената информационна служба.

С него се гарантира оперативното проследяване на преговорния процес в рамките на Съвета от всички заинтересовани страни.

Когато се налага, бордът ще дава указания за начина на водене на преговори и ще може да предлага на Съвета по европейските въпроси промени в рамковите позиции по разглежданите досиета на съответните страни. 

Председател на Борда ще бъде Моника Панайотова, заместник-министър за Българското председателство на Съвета на ЕС, отговарящ за връзките с Европейския парламент. Членове са началникът на политическия кабинет на министър-председателя Румяна Бъчвароива, заместник-министри, представители на ръководните органи на други институции и ведомства, постоянният представител на България към ЕС, директорите на дирекциите “Координация по въпросите на ЕС“ в МС и „Политики и институции в ЕС“ в Министерство на външните работи.

На днешното заседание бе одобрена и Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз за 2017 г. Общият бюджет за изпълнението й възлиза на 900 хил. лв. За изпълнението на Националния план по програмата са предвидени 360 хил. лв., а за Международния план – 540 хил. лв.

В програмата са включени дейности за повишаване информираността на българското общество за ролята и приоритетите на Европейския съюз. Акцент ще бъде поставен върху комуникационни инициативи, популяризиращи приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС и насърчаващи партньорството в процеса на вземане на решения в ЕС.

В Международния план дейностите са насочени към изпълнение на дългосрочните приоритети на страната ни в областта на външната политика, включително утвърждаване на положителния образ на България като член на ЕС и популяризиране на активното й участие в разработването и осъществяването на политиките на Съюза с акцент върху пълноправната интеграция на страните от Западните Балкани и задълбочаване на сътрудничеството със страните от Източното партньорство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още