IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коралски: Ръстът на фирмите на хора с увреждания е реален

220 са специализираните предприятия в цялата страна, показа справка на сайта на Агенцията за хората с увреждания

11:27 | 04.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Коралски: Ръстът на фирмите на хора с увреждания е реален

Броят на фирмите на хората с увреждания рязко нарасна през последната година, но това увеличение е реално, обясни пред БНР председателят на Агенцията на хората с увреждания към социалното министерство Минчо Коралски.

Информацията за тези фирми се проверява чрез ТЕЛК и чрез Националната агенция за приходите (НАП), в която се регистрират трудовите договори.

Коралски обаче призна, че голяма част от фирмите са с 3-4 души персонал, което означава, че ако са наели един човек с увреждания, те вече изпълняват изискванията на закона, който постановява, че хората с увреждания в специализираните предприятия трябва да са 30% от служителите.

Неговият коментар беше породен от изказвания на бизнеса по време на бизнес закуска с вицепремиера Меглена Кунева, според които има риск от злоупотреби с обществените поръчки след промените в законодателството, които позволиха известен брой дейности да се дават на специализирани предприятия на хора с увреждания.

Представителите на бизнеса коментираха, че списъкът от дейности е прекалено широк и поискаха възложителите сами да могат да преценят дали поръчката е подходяща за фирма на хора с увреждания или не.

Минчо Коралски уточни, че в Агенцията се води регистър на фирмите на хора с увреждания. „Странно е да се обвиняват фирми, които се регистрират като фирми на хора с увреждания, тъй като законът им го позволява“, допълни той.

Справка на сайта на Агенцията показва, че в момента в регистъра на тези фирми са вписани общо 220 предприятия от цялата страна. В отделен списък се водят и вече заличените фирми на хора с увреждания, които са 93.

Коралски беше категоричен, че не Агенцията трябва да контролира дали тези фирми се възползват неоснователно от текстовете в Закона за обществените поръчки. „Институциите, които изпълняват контрола върху обществените поръчки, би трябвало да следят кой ги изпълнява“, заяви той.

Минчо Коралски съобщи още, че около 200 души с увреждания са намерили работа в резултат на законовата промяна, даваща кръг от дейности да се изпълняват само от специализирани предприятия. Промяната беше продиктувана от европейска директива, която позволява развитието на социална икономика и помага на групи, които трудно намират реализацията на пазара на труда, припомни той

За да бъдат избегнати злоупотреби той препоръча институциите да следят дали спечелилата фирма на хора с увреждания действително има капацитетът да изпълни заданието и дали е реалният изпълнител.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още