IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корнелия Нинова: Идеята на ГЕРБ за промени в Конституцията е абсолютна димка

Докладът на ЕК е тежък шамар за България, каза лидерът на БСП

10:41 | 15.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Намерението на ГЕРБ за промени в Конституцията, с които да отпадне давността за престъпления, свързани с приватизацията, е абсолютна димка, пиар акция и отчаян ход за пред Брюксел, каза пред bTV лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя посочи като аргумент, че снощи изтече информация за мониторинговия доклад на ЕК за правосъдието в България, като лидерът на социалистите определи документа като „тежък шамар“ за страната.

При активната външна политика на премиера – прегръдки и целувки, ни дават доклад, и то преди председателството, в който се казва, че Европейската комисия не може да стигне до заключението, че което и да е от изискванията в сферата на борбата с корупцията, организираната престъпност и съдебната система е напълно изпълнено, каза Нинова.

„Този ход с приватизацията е бил отчаян последен ход пред Брюксел, за да кажат: ето, имаме проблеми с корупцията, но той не е при нас, а е бил 20 г. назад и ние започваме да го борим”, изтъкна тя.

Тя посочи, че БСП предлага концесиите да са част от този преглед на прехода. 

В същото време тя твърди, че управляващите внасят Закона за концесиите, чрез който се подготвя „концесия на Летище София и на „Български пощи”.

Тя изтъкна, че по проекта на БСП, с който социалистите предлагат да спре приватизацията на обособени части от предприятията в забранителния списък, няма никакво движение.

„Ако си въобразяват, че ще ни вкарат в разговор и промени, които са имитация и няма да доведат до резултат, за да си прикрият сегашните далавери, много се лъжат”, подчерта лидерът на БСП.

Социалистите искат оставките на вицепремиера Валери Симеонов и вътрешния министър Валентин Радев заради фактите във филма на  Елена Йончева за оградата по българската граница за организиран трафик и замесени институции, заяви Нинова. Тя каза, че не знае кой е финансирал снимките на филма.

Тя определи като провокация присъствието на Цветан Цветанов на премиерата на филма. „За втори път му се случва да му увисва ръката във въздуха”, каза тя на въпрос защо не му е подала ръка. „Не им вярвам”, обясни Корнелия Нинова.

Тя каза, че е участвала в приватизацията на „Техноимпекс”, като при влизането си в политиката е продала акциите и тази сделка е проверявана при трима различни главни прокурори.

„Аз никога не съм уволнявана за корупция от когото и да е”, подчерта Корнелия Нинова, като допълни, че съди всички, които го твърдят.

Вот на недоверие към кабинета заради корупция ще има след приемането на бюджета, заяви Нинова. Темата ще бъде обсъдена отново на Националния съвет на партията в събота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още