IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корнелия Нинова обяви голяма лява коалиция за вота

БСП ще се яви на изборите на 11 юли като "БСП за България"

11:07 | 21.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Голяма лява коалиция ще има, съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция. Най-напреднали са преговорите с АБВ, "Движение 21" и "Нормална държава", но има и други, с които се водят разговори, стана ясно от думите й.

Инициативата за срещите е на Нинова, която заяви, че такава коалиция е необходима за България в условия на социално-икономическа криза и след 10-годишното управление на ГЕРБ.

БСП ще се яви на изборите на 11 юли като "БСП за България", тоест досегашният формат се запазва, а с останалите партии, които се присъединят, ще се подписват споразумения от утре, като първото ще е с АБВ. На 25 май е Националният съвет на БСП, който трябва да одобри окончателно формата.

"Този нов широк формат ще отвори диалога към политики в ляво-център, ще даде възможност за промяна в политиките в България и отваря широка врата за едно ляво-центристко управление", каза Нинова, цитирана от Dnes.bg.



Тя изрази увереност, че ще доведе и до по-добър резултат на изборите за левите партии, но не посочи какъв. Да дадем на левите хора в България един знак за обединение, резултатът е, какъвто хората решат, посочи Нинова.

В отговор на въпрос лидерът на БСП каза, че Мая Манолова е избрала своя път и в 45-то Народно събрание се е видяло, че той е различен от този на БСП. Не предвиждаме с тях ("Изправи се! Мутри вън" - бел.ред.) да водим разговори за обединение, уточни Нинова.

Къде и как новите партньори ще намерят място в листите, предстои да се уточнява. Засега е ясно, че Румен Петков и Георги Първанов няма да са в тях по тяхно желание, но ще излъчат представители на АБВ. Нинова нарече "интрига" информациите за евентуално явяване на Георги Първанов на президентските избори и подкрепа от БСП, която според нея е опит за клин между социалистите и президента Румен Радев.

Споразуменията ще са за изборите за 46-то НС, но е оставена възможност голямата коалиция да продължи заедно за следващи избори.

Тя коментира, че ако е вярно, че са подслушвани политици, е изключително скандално и трябва да се провери от компетентните органи.

"Абсолютно недопустимо в демократична държава, вероятно с оглед да се събира информация преди избори, просто абсурдно. Очакваме органите, които отговарят за това, да направят пълни проверки и да кажат истината на обществото", заяви Нинова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още