IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корнелия Нинова подаде оставка*

Тя настоява за бърз конгрес, на който да се започне процедурата за пряк избор на лидер

14:43 | 28.05.19 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е депозирала своята оставка пред Националния съвет на партията, съобщава Агенция Фокус.

В словото си тя е поискала бърз конгрес, на който да стартира процедурата за пряк избор на лидер. 

Още вчера стана ясно, че Изпълнителното бюро на БСП ще предложи на днешното заседание на Националния съвет да се започне процедура за избор на председател на партията. 

Изборът ще се случи по новия устав, като за председател ще гласуват всички членове на партията. Вчера Нинова обяви, че ще се яви на избор пред цялата партия заедно с всички останали кандидати и ще се оттегли за кампанията, но няма да напуска поста си до избора на нов председател. Днес обаче вътрешнопартийната опозиция поиска незабавна ѝ оставка. 

Вчера стана ясно и че парламентарната група ще се върне в Народното събрание.

Припомняме, че при 95,20% обработени протоколи ГЕРБ води с близо 7 процентни пункта пред БСП. По-точно за ГЕРБ са гласували 30,94%, за БСП – 24,24%.

В днешното си слово Нинова благодари на всички, които са гласували за БСП в „една  много трудна ситуация и много оспорвана кампания“.

„Да, ние загубихме тези избори, но трябва да си кажем и доброто, което постигнахме. Факт е, че сме единствената партия, която повишава в абсолютен брой гласовете, които я подкрепят на Европейските избори - близо 30 хиляди. Факт е и че всички други партии – от най-голямата до най-малката, губят подкрепа в гласове спрямо предходните евроизбори. Факт е, че само ние увеличаваме евродепутатите си с един. Нека това ви служи за самочувствие и гордост. Да, знаем, че авторитарна власт се сваля трудно. Срещу нас беше изправена цялата държавна машина, медии, анализатори, купен вот, страх и изкарване на администрацията под команда да гласува. Дори и при тази ситуация, нашият основен опонент има около 500 хиляди гласа“, каза още Корнелия Нинова, цитирана в прессъобщение от партията.

Тя обаче изтъкна, че всеки трябва да носи отговорност за загубата и са необходими конференции с обективен анализ за причините. Нека се вземат съответните решения там, където организациите преценят, че е необходимо да се носи персонална отговорност от ръководството, добави Нинова.

„При демократичните партии, в правовите държави, в модерното общество, отговорността винаги се носи от председателя. Затова аз поемам цялата отговорност за тази загуба. Подавам си оставката като председател на БСП. Предлагам свикване на Конгрес в съкратени срокове - от 15 дни, който да констатира по силата на Устава тази оставка. Дотогава да стартира кампания за номинации, приемане на правила и процедури за избор на председател по новия Устав, чрез пряк избор. Ако приемете това решение, ще ви предложим хронограма, по която да се състои, и това да бъде съчетано с анализа на резултатите на изборите, отчетите на изборите, подготовка за местните избори, номинации за председател и до края на юли да изберем новия предател такъв, какъвто партията реши“, обясни лидерът в оставка.

Тя добави, че е важно през август, септември, октомври партията да се съсредоточи върху местната кампания. „Бъдете със самочувствие, че сме сила, че зад вас стоят хора, които ни вярват. Най-вече тях не трябва да предаваме. Да им дадем самочувствие, че сме на прав път и да им дадем енергия за местните избори“, каза Корнелия Нинова.

*Обновена с позицията на Корнелия Нинова към 15:08 часа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 8
ABBA
преди 4 години
Simply the BEST! ( за кака *** и не само)https://***.infacto.bg/kato-ste-tolkova-umni-zasho-ne-ste-vv-vlastta/Като сте толкова умни, защо не сте във властта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 8
ivan4o555
преди 4 години
Ефтинчо,защо правите драма от едни загубени избори, не ви е за пръв път, няма да е и за последен път.Разберете, че бсп повече никога няма да може да "яхне" България и българите.Времето не е на ваша страна и постепенно бсп ще се смали до един файтон членове.Това ще е началото на възраждането на България!Българите вече видяха свят, имат и пари и вече не можете да ги манипулирате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 5
evtimvz
преди 4 години
Иванчо, голям познавач си. Пожелавам ти да си все такава врачка. Поздрави СтаниШеф и Гергов. Може и да се уредиш. А за ГЕРБ най-добре ще е да е СтаниШеф. С него имахте 40 депутатки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 9
ivan4o555
преди 4 години
Ефтинчо, *** си поплачи моето момче и ще ти мине.бкп/с/ е най-антибългарската партия, доказано е от историята!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 4
vzhekoff
преди 4 години
СтанишеФ да не е по-силен. Аз даже си мисля, че ако го нямаше в листите, БСП щяха да са по-добре. Не съм гласувал за тях, това са мои наблюдения...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
evtimvz
преди 4 години
Кой СтаниШеф ли е силния? Или Янаки? Кажи КОЙ? ТОЙ беше любимец на СтаниШеф
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 6
evtimvz
преди 4 години
На Бойко най-удобни са му Станишев и Гергов. Той ще преви коалиция с тях за да замашат и техните и неговите далавери. Нинова се опита да направи нещо, но трябваше да реже до корен. Сего с пезидента, по всяка вероятност ще направят нещо ново. Но да видим.Станишев ще си остане с червените бабички. Около Нинова са младите и умните. Да се надяваме, че ще се откъсне от руснаците. Поне такива симптоми има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 4
khao
преди 4 години
дано остане и да ги затрие за винаги. Няма да се уморя да повтарям че 'прехода' ще завърши когато БСП отиде в историята ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 7
doba
преди 4 години
Корни се изпокара с всички, вкл и с чичко Бойко(беше намекнал за коалиция в името на БГ).Сърдит Петко - празна му торбичка.Народна поговорка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 5
Sakamano
преди 4 години
Тази Нинова ми е крайно антипатична личност и макар вероятността да не е голяма, все пак се надявам да успеят да я свалят. БСП е голяма партия и би трябвало да може да издигне някой поне донякъде поносим лидер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още