IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корнелия Нинова сигнализира прокуратурата и Австрия за "Цанков камък"

Лидерът на БСП завежда дела срещу всички, обвързали името ѝ с проекта

12:09 | 15.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Лидерът на БСП Корнелия Нинова сигнализира австрийското правителство и прокуратурата за хидровъзел  "Цанков камък" и завежда дела срещу всички, обвързали името ѝ с проекта. Това се казва в официална позиция, разпространена от пресцентъра на БСП.

В нея се посочва, че „в последните дни министър-председателят Борисов и депутати от ГЕРБ, в опити да заглушат корупционни скандали в управлението на суджука, твърдят, че проектът "Цанков камък" е стартирал, докато съм била зам.-министър и че съм обвързана с него”.

В позицията си лидерът на БСП е категорична, че и двете твърдения са лъжа.

“Проектът стартира в правителството на Симеон Сакскобургготски през 2001 г. и нямам никакво отношение към него, дори и като зам.-министър в друго правителство от 2005 до 2007 г. Личните нападки към мен нямат никакво значение, но имат значение членовете и симпатизантите на БСП и онези един милион българи, които ни подкрепиха на изборите”, посочва Нинова.

Тя информира, че депозира писмо до главния прокурор Сотир Цацаров. От него Корнелия Нинова иска да разбере дали при извършените разследвания от страна на прокуратурата в предишни години и в направените експертизи, разпити на свидетели и проверка на документи, фигурира “по какъвто и да е повод и в каквото и да е качество моето име”. 

“Завеждам дела на всички, които в последните дни обвързваха името ми с този проект и правеха внушения, че съм корумпирана - така, както на 23 май 2017 г. заведох дело на лицето Бойко Методиев Борисов за твърдението му, че съм била член на СДС и за това, че ме нарече "г-жа Лъжа", напомня лидерът на БСП. – Както той, така и всички, които сега ме обвързват с проекта "Цанков камък", ще отговарят в съда, където ще трябва да доказват несъществуващи факти.” .

Нинова обяви, че изпраща писмо до посланика на Австрия в България, като го моли той да информира австрийското правителство и австрийската прокуратура за това, че българският премиер Борисов определя проекта "Цанков камък" като корупционен.

“По този начин той въвлича държавата Австрия в корупционен скандал", заявява тя и обяснява, че този проект е в изпълнение на договор между България и Австрия, която участва във финансирането. – През 2004 г. е сключено споразумение с "Verbundplan" GmbH за изготвяне на работен проект и упражняване на авторски надзор по време на строителството. Самото строителство е изпълнено от консорциум от три австрийски фирми: " Аlpine", "Vatech hydro" и "Verbundplan".

Нинова настоява австрийската държава да провери твърдението на българския министър-председател и да се произнесе - участвали ли са австрийски фирми в корупционни сделки в България и с кои български политици.

“Ние от БСП се обявихме за борба с паралелната държава и настояваме за пълната истина по този проект. Вярваме, че тя може да победи паралелната държава, която днес прикрива кражбите си с манипулации и лъжи”, завършва писмото си лидерът на БСП.

Припомняме, че ГЕРБ поиска прокуратурата да каже дали има нарушения и корупция при изграждането на язовира и ВЕЦ-а на хидровъзел "Цанков камък". Представителите на управляващата партия настояват главният обвинител да констатира и дали съоръжението е нужно на енергетиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още