Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Коронавирусът "изяде" почти всички приходи от нощувки през май

Над 52% са затворените места за настаняване заради пандемията, а броят на леглата в тях намалява със 74,1%, показва националната статистика

Коронавирусът "изяде" почти всички приходи от нощувки през май

Снимка: Pixabay

Очаквано пандемията от коронавируса се е отразила пагубно на туризма и хотелската индустрия в първите месеци на годината. Приходите от нощувки през май се сриват с 92,9% на годишна база до едва  5,4 млн. лв. Регистриран е срив на приходите както от чужди граждани - с 96,6%, така и от български граждани - с 85,8%.

Приходи от нощувки в местата за настаняване по месеци

С 92% са по-малко нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през май, в сравнение с година по-рано, показват данните на Националния статистически институт.

По време на извънредното положение и последвалата извънредна епидемична обстановка в страната са регистрирани 116,1 хиляди нощувки, като най-голям спад (с 97,5%) отчитат местата за настаняване с четири и пет звезди.

През май в страната са функционирали 1103 обекта с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 30,5 хиляди, а на леглата – 61,1 хиляди.

За една година общият брой на местата за настаняване намалява с 52,6%, а броят на леглата в тях - със 74,1%, показва статистиката.

През май 2020 г. в хотелите с една и две звезди са реализирани 41,1% от общия брой нощувки на чужди граждани и 54,4% - на българи. В 34,9% от местата за настаняване с четири и пет звезди са били заети от чужди граждани и 15,4% - от българи, докато в останалите места за настаняване (с три звезди) те са съответно 24 и 30,2%.

Реализирани нощувки по категории на местата за настаняване и месеци

Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване намалява с 91,7% на годишна база и достига 48,9 хиляди. Регистриран е срив както при чуждите граждани - с 97,9%, така и при българските - с 86,1%.
Българските граждани, нощували в местата за настаняване през май, са 43,1 хиляди и са реализирали средно по 2,1 нощувки. Чужденците са 5,8 хиляди и са реализирали средно по 4,1 нощувки, като 67,3% от тях са били в хотели с четири и пет звезди.

Пренощували лица по категории на местата за настаняване през май 2020 година

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през май е 6,8%, като намалява с 14,5 процентни пункта в сравнение с година по-рано. Най-висока е заетостта на леглата в местата за настаняване с една и две звезди – 8,7%, следват местата за настаняване с три звезди – 6,3%, и хотелите с четири и пет звезди – 4,6%.

Заетост на леглата по категории на местата за настаняване и месеци

 

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Красимир Вълчев: 0,4% от учебните паралелки в момента са под карантина