Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Коронавирусът удари и приходите на застрахователите

Застрахователните компании в България отчитат намаление на премийния приход с -2,6% към април

Коронавирусът удари и приходите на застрахователите

Снимка: Simon Dawson / Bloomberg

Застрахователните компании в България отчитат намаление на премийния приход с -2,6%, като същевременно размерът на изплатените обезщетения се повишава с 7,3% към април 2020 г. на годишна база.

Въздействието на фактора „коронавирус“ и намалената стопанска активност са видни и през прочита на данните за застрахователния пазар за април 2020 г., посочват в коментар на данните за пазара от Асоциация на българските застрахователи.

Припомняме, че застрахователите изпратиха първото тримесечие на годината с 4,2% ръст на приходите спрямо същия период на миналата година.

Структура на премийния приход по класове застраховки към 30 април 2020 г., КФН

Премийният приход в общото застраховане към април 2020 г. е 804,9 млн.лв., като спадът спрямо април 2019 г. е -0,5%. Изплатените обезщетения в общото застраховане са в размер на 257,3 млн. лв., с 4,8% повече в сравнение със същия период на 2019 г. 

Спад на премийния приход се регистрира по линии на бизнес, свързани с транспорта, както и очаквано по застраховка „Помощ при пътуване“, където намалението е с 44%.

Интересно е да се отбележи, че се наблюдава ръст на премиите по застраховки „Пожар и природни бедствия“ - с 17,8% и „Щети на имущество“  - с 12,8%.

В животозастраховането премийният приход е 160 млн. лв., като спадът на годишна база продължава, за април е – 11,84%. Размерът на изплатените обезщетения достига 61,5 млн.лв., като ръстът спрямо април 2019 е 23,3%.

Най-силен спад в премийния приход на годишна база се отчита по линия на застраховка „Заболяване“ (-29,75%), като същевременно по нея се регистрира и силно повишение на размера на изплатените обезщетения (+21,16%).

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Стратегически съвет към президента: Необходима е реформа на управленския модел