Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Корупцията като рисков фактор за състоянието на компаниите

Хората имат психологически подбуди към корупция, според експерт

Корупцията като рисков фактор за състоянието на компаниите

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria 

Склонността на бизнеса към корупция е огромен рисков фактор за състоянието на компаниите, когато става дума за взаимодействие с администрацията. Хората имат психологически подбуди към корупция. Тези модели действат и в България.

Това коментираха пред Bloomberg TV Bulgaria Пламен Димитров, председател на Управителния съвет на Дружеството на психолозите в България, и Ели Динкова, управляващ директор на консултантската компания Assess.

Важен фактор за просъществуването на корупцията у нас е високото ниво на материализъм. Друг фактор е базисното самоуважение, което се гради в младежките години. „Много хора, лишени от това, бихме казали, че имат комплекс за малоценност и не са сигурни в своята компетентност и ефективност в ролите. Бивайки овластени, използват тези роли да компенсират липсата на самоуважение с материални придобивки и търговия с влияние", коментира Пламен Димитров.

По отношение на корупцията психологическият фактор, чието влияние се задълбочава, е моралното дезангажиране при корупционен натиск, посочи още той.

Ели Динкова разказа за дейността на компанията и, която управлява рисковете, свързани с човешкия фактор в различен корпоративен и организационен контекст. Едно от направленията е разкриването на злоупотреби – от кражби на корпоративни активи до изнасяне на конфиденциална информция и индустриален шпионаж.

Тя посочи, че компаниите рядко работят в посока превенция и обикновено търсят помощ при настъпила злоупотреба.

Целия разговор можете да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Частни фирми ще осъществяват първоначалната регистрация на автомобили